080625-elbilar-daimler

Elbilar från Daimler om två år

Miljötrenden inom bilindustrin verkar gå mot elbilar. För att inte missa tåget meddelar Daimler nu att de har för avsikt att sätta sina första elbilar på marknaden redan inom två år.

Honda färdigställde förra veckan det första exemplaret av bränslecellsbilen FCX Clarity, General Motor är snart färdiga med sin plug-in-bil Chevrolet Volt och Toyota stormar fram med sina hybridbilar. Miljötåget inom bilindustrin ökar takten allt mer och för den som inte hakar på ser framtiden allt annat än ljus ut. Daimler, med Mercedes i spetsen, har hittills inte varit lika tydliga med sina miljösatsningar som många andra tillverkare. Men nu slår man hårt på den stora trumman för att uppmärksamma sin satsning på elbilar.

Daimler låter meddela att tillverkningen av elbilar ska starta 2010. Till att börja med handlar det om en eldriven Smart och en större lyxbil med Mercedes-stjärnan i fronten. En eldriven Smart ForTwo ska börja testas i USA redan nästa år. Vad som också står på agendan för nästa år är lanseringen av Mercedes S400 hybrid. S400 hybrid blir Mercedes första bil som delvis drivs av elektricitet och den kommer troligtvis att följas av en vätgasdriven S-klass om ett par år. Sedan en tid tillbaka har Mercedes bedrivit tester med en B-klass som byggts om för vätgasdrift. Det är inte otroligt att denna prototyp är ett första embryo till en kommande vätgasdriven S-klass, som därmed kan ta upp kampen med BMW Hydrogen 7. Det kan i och för sig även vara så att den vätgasdrivna B-klassen bara är en testbänk för alternativa drivlinor. Den eldrivna Smarten förväntas drivas av den andra generationens elsystem, vilket bland annat innebär lätta och effektiva lithiumjon-batterier. Den eldrivna Smarten ska enligt uppgift vara helt anpassad för stadskörning.

Mercedes vd Dieter Zetsche bekräftar att företaget håller på att ta fram en bränslecellsdriven bil, men han vill inte avslöja några detaljer eller eventuell prissättning. Det enda han kan säga är att målet är att ha en bil på marknaden senast 2012, rapporterar Automotive News.

Läs mer