Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes-Benz AG ¿ Global Communications Merc / © Daimler AG

Eldriven familjebil från Mercedes vintertestad

Elbilarnas prestanda på vintern är en het fråga. Nu har Mercedes testat sin nya elbil EQV i norra Sverige för att lära sig mer om batteriets prestanda i riktigt kallt väder.

Nya EQV ska gå att köpa i Sverige till hösten.

Små och mellanstora elbilar kommer från flera tillverkare under de kommande åren. Vi har också sett mellanstora och stora suvar och renodlade sportbilar med eldrift under det senaste året. Och här kommer nästa biltyp för elbilsköparna: den stora familjebilen.

Det är Mercedes som i höst börjar sälja sin stora familjebuss EQV, en åttasitsig framhjulsdriven minivan med ett batteri på 100 kWh och snabbladdning på 110 kW. Mercedes skriver på sin egen hemsida att batteriet är på 90 kWh men i pressmeddelandet från vintertesterna står siffran 100 kWh. Med fulladdat batteri ska EQV klara att köras cirka 40 mil på en laddning. Men det är förstås enligt körcykel i normalt väder. Hur mycket batteriets prestanda försämras i kallt väder har Mercedes tagit reda på under vintertester i svenska Arjeplog.

Foto: Daimler AG

Mercedes har inte avslöjat några siffror på hur mycket batteriets prestanda försämrades, inte mer än att "bilen levererade". Det var inte bara batteriets prestanda som testades utan också hur den lägre tyngdpunkten, till följd av batteriets placering i golvet, påverkade köregenskaperna på halt väglag samt hur mycket klimatanläggningen påverkade bilens prestanda i riktigt kallt väder. Mercedes lyckades pricka en period med minus 30 grader i Arjeplog.

LÄS MER: Duell Mercedes V-klass mot Toyota Proace

Ni som undrar hur stor EQV är kan jämföra den med Mercedes skåpbil och familjebuss V-klass. Motorn är på totalt 204 hästkrafter. Med snabbladdningen på 110 kW går det att ladda upp till 80 procent av fullt batteri på cirka 45 minuter. Toppfarten är enligt tidigare uppgifter 160 km/tim. EQV ska också säljas som skåpbil.

Mercedes har tidigare meddelat att EQV ska säljas i två utföranden, två längder, på 5 140 respektive 5 370 mm där hjulbasen ändras från 3 200 mm till 3 430 mm. Bagagevolymen är hela 1 030 liter och totalvikten är 3 500 kg.

Foto: Daimler AG

Det ska också gå att köpa EQV med sex eller åtta platser och vi får så klart se Mercedes operativsystem MBUX men tyvärr får vi inte se samma snygga bildskärmslösning som i bland annat Mercedes E-klass.

Mercedes har däremot inte avslöjat några priser men en kvalificerad gissning är från drygt 700 000 kronor och uppåt. V-klass med förbränningsmotor kostar från 527 000 kronor och uppåt.