Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Cadillac

Eldrivna Cadillac Lyriq – billigare än Tesla Model X

För en vecka sedan presenterade Cadillac sin nya helt eldrivna suv Lyriq. Den kommer att vara billigare än Tesla Model X men tar sig inte lika långt trots lika batterikapacitet.

Cadillacs första försök med elektrifierade bilar kom  i form av Cadillac ELR som tillverkades 2014-2016. Men ELR var endast en laddhybrid som i stort sett var en Cadillac-sminkad version av Chevrolet Volt från 2011, som blev Årets Bil 2012.

ELR följdes upp med en laddhybrid-version av den stora lyxsedanen CT6 som byggde på den andra generationen Chevrolet Volt, och endast såldes i Kina.

1 AV 6
Foto: Cadillac
2 AV 6
Foto: Cadillac
3 AV 6
Foto: Cadillac
4 AV 6
Foto: Cadillac
5 AV 6
Foto: Cadillac
6 AV 6
Foto: Cadillac

Nu är det dock dags på riktigt för Cadillac att ta elektrifierings-steget med en helt eldriven bil. Startskottet heter Cadillac Lyriq och kommer i form av en crossover i ungefär samma storleksklass som Tesla Model X. Men några exakta mått har de inte delat med sig av.

Lyriq har ett batteripaket med kapacitet på 100 kWh som ska klara en räckvidd på 48,5 mil. Vilket är cirka åtta mil mindre än Model X trots att batterikapaciteten är lika mycket. Dessutom är siffran för Lyriq en uppskattning från Cadillac och inte officiella EPA-siffror, den amerikanska körcykeln för att mäta förbrukning. Men Cadillac påpekar att Lyriq har ett nytt batteri som de kallar för Ultium som använder kemisammansättningen NCMA, enligt Cadillac kräver den 70 procent mindre kobolt än dagens elbilsbatterier. Ett liknande spår som Panasonic är inne på med sina NCA-batterier alltså.

BEGAGNATTEST: Tesla Model X

Lyriq kommer i huvudsak att driva på bakhjulen men fyrhjulsdrift ska finnas tillgängligt i ett ”Performance”-paket. Några effekt- eller prestandasiffror är inte offentliggjorda ännu.

I kupén finns fyra separata stolar och instrumentpanelen domineras av en stor 33-tums LED-skärm. Dessutom har Lyriq en slags head-up display med förstärkt verklighet i två lager. Ett lager nära föraren med navigation-, hastighetsinformation och liknande, och ett lager längre fram med ytterligare navigeringsinformation och eventuella varningsuppmaningar. Utöver detta ska Lyriq också kunna parkera sig själv likt Tesla Model X och ha en slags autonom körnings-funktion, vilken nivå av självkörning det rör sig om meddelar de inte.

1 AV 5
Foto: Cadillac
2 AV 5
Foto: Cadillac
3 AV 5
Foto: Cadillac
4 AV 5
Foto: Cadillac
5 AV 5
Foto: Cadillac

Designen är som vanligt från Cadillac en ganska yxig historia men ändå med en hel del nya grepp. Detta är den första titten på hur framtida Cadillac-modeller kommer att se ut.

Cadillac planerar att ha nya Lyriq på marknaden från 2022 och den ska enligt vd Steve Carlisle kommer den att kosta under 60 000 dollar, avsevärt mycket billigare än vad än Tesla Model X kostar i USA, 74 690 dollar.

Cadillac säger att bilen på bilderna är en prototyp men ska vara cirka 85 procent klar. Om eller när Cadillac Lyriq kan tänkas komma till Europa och Sverige är i nuläget oklart.