Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De Lorean DMC-12
De Lorean DMC-12
De Lorean DMC-12
De Lorean DMC-12

Elektrisk DeLorean åker tillbaka till framtiden

2013 är det dags för världspremiären och historien att upprepa sig när den eldrivna DMC DeLorean återvänder med ny teknik under den klassiska karossen.

Klassiska DeLorean Motor Company, DMC har en brokig historia men verkar nu ha hittat hem. DMC grundades 1973 men efter diverse pengaproblem och kokainskandaler gick företaget i putten nio år senare. Den stora succén som skrev in DeLorean i historieböckerna kom först 1985 när Michael J. Fox i rollen som Marty McFly körde bilen fram och tillbaka till framtiden. 

 Mer än tio år efter den första succéfilmen återuppväcktes märket 1997, den här gången som nischad restauratör av gamla DeLorean-bilar. Fabriken flyttades i samma veva till Humble i Texas under ledning av affärsmannen Stephen Wynne som uppgraderar motor, upphängning samt den lättrostade stålramen. Effekten på 130 hästkrafter kan numera dubbleras tack vare en kompressor som snurrar upp antalet hästkrafter till 260.

 För att utveckla 80-talsikonen har ”nya” DMC börjat arbeta på en eldriven version, som ska vara klar för produktion till 2013. Än har DMC inte gått ut med någon officiell information om bilen eftersom testerna av bilen fortfarande pågår men tidiga rykten talar om en toppfart på dryga 200 kilometer i timmen. Preliminärt är priset uträknat till 100 000 dollar, motsvarande cirka 670 000 kronor.

För en sammanfattad historik kring DMC, se gärna filmen här nedan.

https://youtu.be/_i-XBgwEKZM?width=575&height=353