Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dacia

Elektriska Dacia Spring officiell

Europas billigaste elbil. Det är siktet för den produktionsklara versionen av konceptet Dacia Spring som står i bilhallen 2021.

För ett par veckor berättade vi att Renaults budgetmärke Dacia var i begrepp att lansera sin första elbil, nu är det bekräftat. Dacia Spring må presenteras som en konceptbil men produktionen ska komma igång 2021. Om den då kommer att ha den raffiga färgkombination i grått, svart och orange som på bilderna här återstår att se. Klart är i alla fall att den på en laddning ska ta sig 20 mil enligt WLTP-cykeln och att bilen ska ha plats för fyra åkande.

Ljus ligger i tiden och konceptet har LED-teknik både fram och bak. I fronten via smala strålkastare och sex klossar nedan dessa. Baktill ser vi en dubbel Y-formation som ska bli märkets signum framöver.

Foto: Dacia

Modellen är dock ingen egen konstruktion signerad Dacia själva utan har sitt ursprung i Renault City K-ZE som lanserades i Kina våren 2019 och som i sin tur har sin grund i Renault Kwid från 2015. En bil som enligt egen uppgift var byggd enligt ”global standard”, ändå var det många som tvekade att modellen skulle leta sig hit.

I Kina har bilen en batterikapacitet på 26,9 kWh och en motor på 44 hästkrafter. Topphastigheten är 105 km/h. Under Skodas årsstämma, när bilen nämndes första gången, underströk man att bilen skulle anpassas för den europeiska marknaden.

Foto: Dacia

Produktionsklara Dacia Spring ska bli Europas billigaste elbil och fungera för såväl privat ägande som bildelningstjänster. På det sist nämnda området är Renaultkoncernen redan en stor aktör med 7 800 fordon spridda på kontinenten.