Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elon Musk: Dags för EU med beslut om autopilot

Teslas vd Elon Musk tycker det börjar bli dags för EU att ta beslut om självkörande bilar. Bilarna ska nu klara att köra utan några kartdata.

I USA har Tesla redan bilar som rullar med så kallad total självkörningsförmåga, FSD, Full Self Driving, utvalda kunder har tillgång till en beta-version av funktionen och nyligen breddades kundgruppen till att omfatta cirka 100 000 bilar. Inom några månader kommer en uppdatering av funktionen och med den kommer autopiloten enligt Elon Musk att klara sig helt utan kartor. Då förlitar systemet sig helt på bilens sensorer och kameror.

LÄS OCKSÅ: Utökad utredning av dödsolyckor med Tesla 

I EU har autopiloten en begränsad funktion på grund av att våra lagar och regler inte är anpassade till denna typ av teknik. Men enligt Elon Musk börjar tekniken nu vara så pass bra att det kan vara tid för EU att se över reglerna. ”Vi är nära den punkt där det är rimligt att lägga fram något för EU:s tillsynsmyndigheter att granska”, skriver Elon Musk i en tweet.

Teslas självkörande funktion har tidigare kritiserats från flera håll, bland annat av CNN som liknade det vid ”som att skicka ut en körkortselev i trafiken”.