Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elon Musk: Tillverkningen av Model 3 blir ett helvete

De 30 första exemplaren av Teslas efterlängtade Model 3 lämnades över till sina nya ägare redan i fredags. Men det kan komma att ta flera år att leverera bilen till alla som vill köpa den.

– Vi kommer att gå igenom minst sex månaders helvete med produktionen, sa Elon Musk till de reportrar som närvarade på överlämningsfesten på fabriken i Fremont.

– Det kommer att bli en riktig utmaning att bygga den här bilen.

Med en prislapp på 35 000 dollar för basversionen har Teslas nya budgetmodell redan tagit emot en halv miljon förhandsbeställningar, á 1 000 dollar. Den som beställer bilen nu kommer troligen inte att få den levererad förrän sent 2018. De första leveranserna kommer att gå till kunder och anställda på den amerikanska västkusten, leveranser utomlands startar inte förrän sent nästa år, och högerstyrda bilar kommer först 2019.

Ingenjörerna har jobbat med att anpassa Model 3 för att den ska vara enklare att massproducera. Den har inte de avancerade dörrhandtagen från Model S, de komplicerade måsvingedörrarna från Model X, och den har bara en centermonterad infotainmentskärm i stället för två invändigt.

Men det kommer ändå att bli svårt att nå produktionsmålet på 500 000 bilar årligen på grund av problem med leverantörer och liknande, erkände Elon Musk, och sa till reportrarna att de kommer att bygga bilarna så fort de kan. Det 14 år gamla företaget har hittills aldrig byggt mer än 100 000 bilar per år. Nu är målsättningen att femdubbla den siffran.

Om Tesla misslyckas med att nå produktionsmålen eller om bilarna visar sig ha kvalitetsproblem är faran att potentiella kunder kan förlora förtroendet för företaget.