En av tre fartsyndare slipper böter
De nya fartkamerorna är så mycket bättre än den gamla generationens fartkameror. De skulle fånga många fler fortkörare. Så lät det för ett par år sedan när det beslutades att sätta upp en mängd nya kameror.
Men så mycket bättre än de gamla fartkamerorna är inte de nya. I fjol sattes det upp 700 nya kameror runt om i landet och sedan dess har 55 000 fartsyndare blivit fotograferade. Två tredjedelar av dessa åker dit genom att antingen bli bötfällda eller få körkortet indraget. Resterande tredjedel av fartsyndare slipper undan helt eftersom bilderna är för dåliga så att bil och/eller förare inte kan identifieras.
– Nedfällda solskydd påverkar naturligtvis våra möjligheter till att identifiera föraren, men vi ser inget sådant fusk som sticker ut i något sammanhang. Det största skälet till att vi misslyckas identifiera förare är yttre omständigheter, säger Anders Drugge, sektionschef vid Rikspolisstyrelsens enhet i Kiruna som ansvarar för kamerorna, till Sveriges Radio Ekot.
Exempel på yttre omständigheter är till exempel kraftigt regn, snöfall eller reflektioner av solljus.
– Vissa tider på året blir mätstationerna väldigt nedsmutsade och det påverkar bildkvaliteten, säger Anders Drugge.
27 miljoner kronor – så stort är beloppet som polisen har utfärdat böter på sedan fartkamerorna sattes upp. De flesta bilister kör för fort på 70-sträckor och då handlar det oftast om hastighetsöverträdelse med 1-15 km/h vilket ger böter på mellan 1 500 och 2 000 kronor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se