Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70

En begagnad grå Volvo – det är vad svensken väljer

KVD Bilpriser har samlat ihop och kikat på försäljningsstatistiken i Sverige över begagnade bilar det senaste halvåret och kommit fram till en massa spännande slutsatser. Häng med!

Sverigebilen är en sammanställning genomförd av KVD Bilpriser. Sverigebilen innehåller en mängd olika siffror från svensk bilhandel det senaste året och vi fokuserar så klart på den del som handlar om Sveriges populäraste bilmodell alla kategorier, nämligen den begagnade.

Under perioden oktober 2013 till och med mars 2014 har närmare 200000 begagnade bilar köpts av privatpersoner, där begagnade bilar i det här fallet avser bilar som är mellan sex månader och tio år gamla. Dessa bilköp medförde att drygt 22,3 miljarder kronor bytte ägare. Knappt 16,9 miljarder förflyttade sig från privatpersoners plånböcker till bilhandlares kassor, drygt 5,4 miljarder mellan privatpersoner. Mer än dubbelt så många begagnade bilar köptes från bilhandlare än från privatpersoner.

När KVD Bilpriser spjälkat ned alla dessa begagnatköp får vi fram en massa intressant statistik för det senaste halvåret.

 Bland annat får vi reda på att det klart populäraste bilmärket på begagnatmarknaden i Sverige är Volvo som står för 19 procent av alla affärer. På andra plats hittar vi Volkswagen med elva procent, och på delad tredjeplats med sju procent hittar vi Audi, BMW och Toyota.

 Tittar vi på skillnaden mellan försäljning bilhandel till privatperson och privatperson till privatperson kvarstår fyra märken i toppen. Enda skillnaden är att vid försäljningen mellan privatpersoner har Toyota ersatts med Saab. Volvo är fortsatt etta och Volkswagen två.

 De minst populära begagnatbilar under denna period var MG, Hummer, Ssangyong och GMC där sistnämnda endast kan stoltsera med ett sålt exemplar.

Den populäraste färgen på den begagnade bilen som säljs (som ofta är en Volvo) är grå. Grått står nämligen för hela 27 procent av begagnatbilsförsäljningen. Därefter kommer svart med 20 procent, silver med 13 procent, blå med tolv procent, vit med elva procent, röd med tio procent, brun med fyra procent och grön med tre procent. Övriga kulörer når upp till sammanlagt två procent.

Vad vi också kan se i statistiken är att i norra Sverige är det mer effektstarka begagnade bilar som byter ägare än i södra delarna av Sverige. Motorsvagaste sålda begagnatbilarna hittar vi i Västra Götaland och på Gotland.

En annan intressant infallsvinkel i den digra statistiken är priserna på begagnade bilar i Sverige. Bilarna är dyrare i norra delarna av Sverige än i söder, bortsett från Stockholmsregionen (om man nu får lov att räkna denna region till södra Sverige) och landskapen runt Göteborg. Allra billigaste begagnatbilarna säljs på Gotland.

 Vi ser också att begagnatbilar som säljs i bilhandeln är betydligt dyrare än bilarna som säljs mellan privatpersoner. Störst skillnad är det i Stockholm där bilhandlarna ligger långt över privatpriserna.

Kika på bilden nedan för att fördjupa dig mer i siffrorna runt statistiken. Rolig läsning. Du kan klicka på bilden för att se den i stort format.