Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En Citroën, Fiat eller Peugeot? Nej, Toyota!

Toyota inleder ett nytt samarbete med franska PSA på transportbilssidan. Första modellen heter Toyota ProAce, och ser ut så här. Men, har vi inte sett den förut?

Franska PSA-koncernen, med Peugeot och Citroën, har redan sedan tidigare ett samarbete med japanska Toyota. Detta i form av småbilarna Citroën C1, Peugeot 107 och Toyota Aygo som tillverkas i Tjeckien. Nu utökar företagen samarbetet ytterligare, på transportbilsfronten.

Först ut i det nya samarbetet är Toyota ProAce, en fullstor skåpbil som borde passa för de hantverkare och andra som tidigare körde Toyota HiAce (som ju inte längre säljs i Sverige). Men visst är uppsynen bekant? Och visst är det samma bil som redan säljs som Citroën Jumpy, Peugeot Expert och Fiat Scudo (genom ett annat samarbete). 

Och det är ingen ny konstruktion det rör sig om. Tvärt om, modellen kom redan 2007 och kommer alltså att ha hela sex år på nacken redan när den lanseras som Toyota i början av nästa år. Dock kommer förmodligen samarbetet mellan Toyota och PSA pågå även framöver och utveckla framtida, nya transportbilar.