En miljon Tesla tillverkade

Igår, den tionde mars 2020, rullade den miljonte Tesla-bilen ut från tillverkningen i Fremont, Kalifornien – något som Elon Musk uppmärksammade via sitt Twitter-konto. 

Passande nog, och med stor sannolikhet även planerat, så var den miljonte bilen en röd Model Y, det vill säga den unga biltillverkarens senaste tillskott i produktfloran. I Twitter-inlägget syns den röda bilen omgiven av en mängd av fabrikens anställda.

https://twitter.com/elonmusk/status/1237204618850992129?ref_src=twsrc%5Etfw

Tesla är på allas läppar idag, men när första bilarna tillverkades 2008 såg verkligheten helt annorlunda ut. Då producerades Roadster-modellen, en helelektrisk öppen bil baserad på Lotus Elise (provkörd i Teknikens Värld 15/2008) i liten skala och det relativt nystartade företaget (grundat 1 juli 2003) kämpade för sin överlevnad. Krisen var ett faktum, samtidigt som världen i övrigt gick igenom ett ekonomiskt stålbad. Elon Musk beslöt då att gå in som VD och fokus skulle läggas på att sälja Roadster samt att sälja drivlinor till andra företag. Därför fick utvecklingen av redan då namngivna Model S stå tillbaka.

Nu, bara tolv år senare, så har företaget tillverkat sin miljonte bil vilket även gör företaget till det första i världen som lyckas leverera en miljon rent eldrivna personbilar. Under 2019 ska Tesla ha levererat 367 000 bilar och försäljningsökningen kvartal för kvartal under samma år var extremt stark. Det är Model 3 som står för lejonparten av försäljningen, både i världen och i Sverige, och Model Y som väntar i kulisserna baseras på Model 3.

Resan som Tesla har gjort hittills är rent ut sagt extrem och tillverkningsmålen för 2020, som sattes innan utbrottet av Corona-viruset och innan de kraftiga gungningarna i världsekonomin, prognostiserades till 500 000 bilar. Om så blir fallet återstår att se, men det är tydligt att få tillverkare har sådant driv i steget som Tesla.

Den miljonte Teslan blev en röd model Y.