Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

En miljon Volkswagen Sharan tillverkade

Glansdagarna för MPV-bilarna må vara över men en av pionjärerna tillverkas än. Nu har det byggts en miljon Volkswagen Sharan.

1995 debuterade Volkswagen och tvillingbilarna Ford Galaxy och Seat Alhambra. Bilarna byggdes under gemensam flagg i fabriken AutoEuropa i Portugal. Nu har Sharan nummer en miljon rullat av bandet i Palmela, strax utanför Lissabon.

2010 kom Sharan generation två och en uppdatering gjordes 2015, vår provkörning av den bilen läser du här. ”Nya” Sharan har ännu en tvilling hos Seat, en bil som byggs i samma fabrik. Ford Galaxy lever i dag ett eget liv och 1999 tog Volkswagen över fabriken.

Volkswagen Sharan och Mitsubishi Space Wagon i duell i Teknikens Värld nummer 6/1999. Foto: Teknikens Värld

Sharan finns i dag på 33 marknader där hemmamarknaden i Tyskland är den viktigaste även om bilen även säljs i Asien som ett lyxalternativ i klassen.

Volkswagen Sharan var dock inte först ut som MPV, även om historien är luddig och begreppet inte solklart. Renault Espace och Chrysler Voyager kom 1984 och kan ses som startskotten för den moderna MPV:n som hade sin storhetstid under 90- och 00-talen. Tidigare fanns dock modeller som ”Folkbussen” (Typ 2) och Fiat Multipla.

Ett bevis på det dalande intresset för biltypen är att suven Volkswagen Tiguan, presenterad 2007, tidigare i år kom upp i en volym på fem miljoner tillverkade bilar.