Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Twisted Automotive

En rätt skruvad Land Rover Defender – för 2,5 miljon kronor

Bland elbilsnyheter och nedtrimmade hybrider dyker det då och då upp även en bilnyhet som kunde varit plockad från 1990-talet.

För vad sägs om en politiskt inkorrekt Land Rover Defender med en V8-motor på 6,2 liter och en prislapp i USA på 2,5 miljon kronor?

Bilen heter Twisted NA-V8 och byggs i Austin, Texas av det brittiska företaget Twisted. Grunden är en gammal Land Rover Defender som byggts om till en helt ny bil. V8-motorn på 6,2 liter kommer från Chevrolet och där den bland annat använts till sportbilen Corvette.

Det är helt ny fjädring, förstärkta bromsar, ny inredning, sportstolar från Recaro, nytt informationssystem och en värstingstereo.

Planen är att bygga 200 Twisted NA-V8 under de kommande fem åren och skeppa dem till köpare över hela världen.

Twisted kommer att erbjuda fem olika modeller som har släktskap med de gamla Defender-modellerna. Där finns hjulbaserna 90, 110 och 130 samt versioner med cabriolet och en pickup. Jo, det finns också en dubbelhytt och en dragkapacitet på ett ton. Alla varianter får V8-motorn som i standardutförande levererar 455 hästkrafter. Det går också att beställa en häftigare motor på 650 hästkrafter. 455-motorn finns i dag i Chevrolet Camaro SS och 650 finns i Corvette Z06. Köper du den starkare motorn har Twisted också förstärkt bland annat differentialen.

PROVKÖRNING: Land Rover Defender

Som du ser på bilderna har Twisted låtit markfrigång och de fria hjulen vara kvar men den besvärliga understyrningen från Defender har byggts bort.

Enligt Twisted behövs det något sånt här för att sticka ut då de amerikanska vägarna snabbt fyllts på med stora, lyxiga suvar från Europa.

Prislappen på 2,5 miljon kronor, i USA, med svenska skatter blir det ännu dyrare, förväntas inte avskräcka köparna. Från beställningsdatum till leverans tar det enligt Twisted sex månader. Än så länge har vi inte sett några förbruknings- eller utsläppssiffror så vi kan inte beräkna någon fordonsskatt i Sverige. Kanske lika bra det.

Och har du nu redan beställt en Mercedes G500 AMG bara för att bräcka grannen så går det alltid att motivera två bilar på garageuppfarten.

1 AV 7
Foto: Twisted Automotive
2 AV 7
3 AV 7
4 AV 7
5 AV 7
6 AV 7
7 AV 7