Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dmitry Panchenko

Få dieselgate-bilar har åtgärdats

Enligt uppgifter från Dagens Nyheter har Volkswagen endast åtgärdat 3 500 bilar av de 225 000 bilar som ska vara påverkade av dieselgate här i Sverige. En siffra som motsvarar ungefär 1,5 procent av det totala antalet påverkade bilar.

I början av juni blev det grönt ljus för ännu fler modeller från Volkswagen-koncernen att korrigeras för de höga utsläppen som dolts av mjukvara. Dock har endast cirka 1,5 procent av alla påverkade bilar i Sverige uppdaterats. Utöver att en väldigt liten siffra bilar faktiskt åtgärdats, ska Volkswagen inte ens ha en godkänd teknisk lösning för drygt 180 000 av bilarna, vilket alltså innebär att dessa bilar inte kan åtgärdas.

Dessutom har Volkswagen fått mycket kritik över att informationen kring justeringen av bilarna varit dålig. Volkswagen har endast sagt att bilägarna frivilligt väntar till nästa servicetillfälle innan uppdateringen kan sättas in, men denna information har i sin tur inte gått ut till ägarna, som har väntat på samtal från Volkswagen för att få komma in och uppdatera sina bilar.

Som det ser ut nu kommer det ta väldigt lång tid innan alla bilar kan korrigeras.

Uppdatering: I ett mail från Volkswagen skriver de att antalet åtgärdade bilar egentligen är 8 700, det vill säga, lite över tre procent. Vidare säger de att denna siffran motsvarar 20 procent av de bilar som fått en godkänd åtgärd, och att kunder informeras om mjukvaruuppdateringen via brev.