Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Endast en bråkdel av Volkswagens fuskbilar åtgärdade

I Europa ska 8,5 miljoner bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat åtgärdas, men endast en knapp tiondel av dem har fixats.

Snart är det ett år sedan Volkswagen erkände det fusk som numera går under termen dieselgate. Sedan dess har Volkswagen tagit fram en åtgärdsplan för hur 8,5 miljoner europeiska bilar (11 miljoner totalt över hela världen) ska bli fuskfria, en plan som tyska myndigheten KBA därefter har godkänt steg för steg. Hittills har KBA godkänt åtgärdande ingrepp för cirka 5,1 miljoner bilar där modeller med 1,2- och 2,0-liters dieselmotorer ska få ny mjukvara och där modeller med 1,6-liters dieselmotorer ska uppdateras mekaniskt med nya komponenter.

5,1 av 8,5 miljoner bilar är alltså redo att bli fuskfria, men långt ifrån det antalet har blivit åtgärdade. Enligt Manfred Bort, ansvarig inom Volkswagen för återkallelserna efter dieselgate, har tio procent av bilarna åtgärdats med goda resultat.

Enligt Automotive News har knappt tio procent av fuskbilarna fixats, det vill säga att endast omkring 800 000 bilar har varit inne och fått ny mjukvara. Över fyra miljoner av bilarna som är godkända av KBA rullar fortfarande med fusket aktivt.

I oktober förra året sa Volkswagens vd Matthias Müller att hela 2016 kommer att tas i anspråk för att bilarna ska bli åtgärdade. Därefter har det sagts att merparten av de 8,5 miljoner bilarna som är berörda i Europa kommer att vara åtgärdade innan 2016 års utgång, men så ser det inte ut att bli. Förmodligen kommer även hela 2017 att gå åt till att återkalla och åtgärda bilar.