Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080222-folksam-lista080222-folksam-lista080222-folksam-lista
080222-folksam-lista

Endast var tionde miljöbil säker

Folksam presenterade i går sin nya lista över vilka av 2008 års bilmodeller som är både säkra och miljövänliga. Endast tio procent av modellerna anses klara kraven. Folksam medger att gallringen är hård.

Folksam har gjort en ny kartläggning över vilka nya bilmodeller de anser vara säkra och miljömässigt hållbara. Uppenbarligen har de extremt högt ställda krav, bara tio procent av alla 2008 års modeller motsvarar Folksams krav. Bland de bilar som utmärker sig som säkra finns Mini Cooper, BMW 1-serie, Opel Zafira och Ford S-Max. Enda svenska bil på topplistan är Saab 9-5 2,3t.

– Visst kan man ifrågasätta om listan är realistisk, eftersom så pass få bilar passerar nålsögat, Men till sist handlar det om i vilken verklighet vi vill leva. Om man utgår från hur många liv som kan räddas och hur mycket koldioxidutsläpp som kan undvikas om alla körde enbart de bästa nya bilarna, så verkar utgångspunkten inte särskilt orealistisk, för bilarna finns. Det är så vår tids nålsöga ser ut på området, om både säkerhet och hållbarhet prioriteras. Vilka är skälen att inte göra det, säger Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren i ett pressmeddelande.

– Om alla valde bland bilarna på vår lista, så skulle åtminstone 30 fler liv räddas årligen i trafiken, och 400 bilister skulle slippa invalidiserande skador varje år, säger Anders Kullgren.

I undersökningen har Folksam även tagit hänsyn till bilarnas miljöpåverkan. Om bilarna inte anses miljömässigt hållbara blir de inte godkända av Folksam.

– Bilarna på Folksams lista förbrukar 20 procent mindre bränsle än de som inte platsar. Anta att 100 000 av nybilarna som säljs per år drar 20 procent mer jämfört med bilarna på listan. Det innebär en extra förbrukning på 22 500 000 liter bensin, motsvarande ett extra utsläpp på mer än 53 000 ton koldioxid, varje år. Det är samma koldioxidmängd som släpps ut om 300 000 människor flygs från Stockholm till Milano, säger Folksams miljöchef Jan Snaar.

För första gången har Folksam inkluderat miljöbilar av alla slag, inte bara de som drivs av icke-fossila bränslen. Det Folksam fäster vikt vid är att bilarna inte har för höga utsläppsvärden.

– Eftersom merparten av miljöbilarna är etanolbilar, vars miljövänlighet omgärdas med alltfler frågetecken, ser vi inga skäl att utestänga fossildrivna bilar bara för att de är fossildrivna. Förutsättningen är att de klarar tuffa utsläppskrav, säger Jan Snaar. 

Se listan och läs om Folksams kriterier