Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

England stoppar rattsurf med lastbilar

Polisen i Storbritannien tar nu krafttag för att stoppa olagligt beteende bakom ratten, till hjälp har de en lastbil och filmkamera.

Under våren kommer polisen i Storbritannien börja använda sig av en civil lastbil, utrustad med filmkamera, för att komma åt folk som ägnar sig åt trafikfarligt beteende bakom ratten.

Lastbilen kommer att framföras av två poliser, en bakom ratten och en som styr kameran, kommer att patrullera längs motorvägar och filma förbipasserande bilar. Om de upptäcker att någon exempelvis rattsurfar, eller inte använder säkerhetsbälte, meddelar de närmsta polisbil om överträdelsen så de kan stoppa föraren.

Polisen har redan testat systemet under tre månader och har under den tiden stoppat 436 bilar för 462 olika brott. Där den absoluta majoriteten av överträdelserna är folk som använder mobiltelefon. Myndigheterna förväntar sig att de genom denna metod ska komma åt tusentals bilister som ägnar sig åt andra saker än att ratta bilen.

– Syftet med projektet är inte att generera intäkter till statskassan utan att förbättra folks trafikbeteende, säger talesperson för Highways Agency till brittiska Auto Express.

Är detta något du vill att den svenska polisen ska anamma?