Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080208-enklare-trängselskatt080208-enklare-trängselskatt080208-enklare-trängselskatt
080208-enklare-trängselskatt

Enklare att betala trängselskatt

Framöver ska det bli lättare att betala sin trängselskatt. Regeringen föreslår att det i slutet av varje månad ska komma en faktura i brevlådan, som en vanlig räkning. Man vill även höja förseningsavgiften kraftigt.

Regeringen vill att betalningsrutinerna för trängselskatten ska förbättras. Detta ska åstadkommas delvis genom ett införande av månadsvisa betalningar. Den som kör bil in och ut genom Stockholm ska varje månad få ett besked hem i brevlådan där det framgår hur många passagerna har varit och hur mycket som ska betalas. Som exempel kommer skatten för augusti månads passager att summeras den 20 september. Några dagar senare dimper beskedet ned i brevlådan och senast den 31 oktober ska skatten vara betald. Detta innebär att betalningsperioden för trängselskatten förlängs.

 – Livet ska inte krånglas till i onödan. Trängselskatten är knölig att betala och dessutom lätt att glömma bort, det är därför vi inför enklare regler för betalning, säger finansminister Anders Borg i ett pressutskick 

Regeringen vill även att dagens expeditionsavgift på 70 kronor ska slopas. Däremot förslår man att förseningsavgiften höjs rejält. Framöver blir det kännbart om man inte slantar upp i tid. Vid försenade betalningar kan det i fortsättningen bli en tilläggsavgift på 500 kronor, istället för nuvarande 200 kronor.

De nya reglerna föreslås börja gälla från och med den 1 juli i år. Men eftersom juli är en avgiftsfri månad blir det inte aktuellt att tillämpa reglerna förrän i augusti.