Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081010-eRUF Concept Model
081010-eRUF Concept Model
081010-eRUF Concept Model
081010-eRUF Concept Model

eRUF – första tyska eldrivna sportbilen

Tyska Ruf är välkända som Porsche-trimmare och har antagligen pressat fler hästkrafter ur 911:or än någon annan trimfirma. Nu har de utvecklat en 911 som drivs enbart med hjälp av elmotor. Bilen, eRUF Concept Model A 2008, premiärvisas nere i Zürich i dag.

Ruf Automobile GmbH har en lång historia bakom sig. Redan 1939 startade Alois Ruf föregångaren till dagens bayriska trimfirma, fast då handlade det mest om ren bilservice. I dag är de en av de mest aktade Porsche-trimmarna i världen.

Hur kul det än är med hästkrafter och snabba 0-100-sprintar så måste man med tanke på dagens miljösnack även lyssna på andra örat, vilket Ruf verkligen har gjort.

Nere i schweiziska Zürich presenterar Ruf just i dag en helt eldriven Porsche 911. Som dock egentligen inte är en Porsche längre eftersom Ruf från Pfaffenhausen klassas som bilbyggare och därmed måste ge sina bilar nytt namn och egna chassinummer.

Denna eldrivna sportbil, som Ruf kallar den första tyska av sitt slag, går just nu under det mindre tjusiga namnet eRUF Concept Model A 2008. Däremot är deras nystiftade motto av vassare karaktär – Emotion without Emission. På svenska blir det något i stil med ”Passion utan utsläpp”.

eRUF Concept Model A 2008 är försedd med en kompakt (24,1 cm lång och 91 kg) trefas växelströmsmotor som ger motsvarande 204 hästkrafter (150 kW) i effekt. Vridmomentet ligger på enorma 650 newtonmeter och eftersom det handlar om eldrift så är vridet tillgängligt redan från start, alltså från 0 r/min och uppåt. Att ta sig från stillastående till 100 km/h i eRUF går på strax under sju sekunder, fullt tillräckligt även i en bil med 911-kaross. Toppfarten anges till 225 km/h.

Batterisystemet av litiumjontyp består av 96 celler som vardera ger 160 Ah (amperetimmar). Sammanlagt väger batteripaketet 550 kilo vilket utgör drygt en fjärdedel av bilens totala vikt på 1 910 kilo. Ett system övervakar var och en av battericellerna så att de alltid levererar optimalt med kraft utan att överhettas eller ta skada på något vis.

Bilens räckvidd på en laddning uppger Ruf till mellan 25 och 32 mil beroende på körsätt och effektförbrukning. När det är dags att ladda batterierna igen får man vänta tio timmar innan de är redo för en ny tripp på 25 mil eller mer.

Läs mer