Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090309-eruf-greenster
090309-eruf-greenster
090309-eruf-greenster
090309-eruf-greenster

eRUF Greenster – öppen el-Porsche

Tyska RUF har gjort sig kända som erkänt duktiga Porsche-trimmare. På senare tid har deras verksamhet förändrats något med inriktning mot miljöteknik. På Genèvesalongen visas eRUF Greenster – en eldriven 911 Cabriolet med 362 hästkrafter och 950 Nm.

Ruf Automobile GmbH har blivit ett världskänt företag tack vare de många och storslagna RUF-varianterna av olika Porsche-modeller. Nu har tyskarna ett nytt motto. ”Emotion without Emission” ska sprida budskapet att RUF riktar in sig på miljövänlig trimning. I höstas visades den första tyska elsportbilen med det krångliga namnet  eRUF Concept Model A 2008. På Genèvesalongen visar RUF sin nya elsportbil – eRUF Greenster .

Även om den miljövänliga sportbilen ser ut som en klassisk Porsche 911 Targa så är den baserad på den senaste generationen 911 (997) Cabriolet. Till skillnad från förra årets eRUF så är den nya Greenster inte bara ett koncept i ett tidigt stadium. Produktionsstarten är schemalagd till 2010. De som lyckas få tag i en av de relativt få bilar som ska byggas får klara sig utan den Porsche-typiska boxermotorn. I dennes ställe finns eDrive – en elektrisk drivlina som består av en Siemens-utvecklad elmotor som ger 362 hästkrafter och whiplashframkallande 950 Nm i vridmoment. Kraften förmedlas via en elektronisk växellåda med endast två växlar, en framåt och en bakåt. Greenster väger in på 1 695 kilo, det vill säga bara 10 kilo mer än vanliga Porsche 911 Cabriolet. Sprinten till 100 km/h klaras på 5 sekunder blankt och toppfarten nås vid 250 km/h. Kanske mest intressant i sammanhanget är ändå räckvidden, och där ser RUF ut att ha gjort ett bra jobb. Greenster uppges kunna ta sig 250 kilometer på en laddning. Mot en högre kostnad ska man dock kunna välja ett större lithiumjonbatteripack som ska ge en räckvidd på 320 kilometer.

Läs mer