Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080206-etanol-prishöjning
080206-etanol-prishöjning
080206-etanol-prishöjning
080206-etanol-prishöjning

Etanolen slipper prishöjning

EU har beslutat att behålla de sina låga etanoltullar. Därmed kan svenska etanolbilsägare pusta ut, det blir inget av den höjning på 70 öre per liter som befarades.

I dagarna röstade EU:s tullkommission med knapp majoritet för att behålla de lägre tullarna för import av brasiliansk etanol. Förslaget som hotade att höja etanolpriset var att den brasilianska etanolen skulle få samma tullsats som jordbruksprodukter. I dag undantas etanolen och tillåts importeras som kemikalie, vilket ger en lägre tullsats. Förslaget var att detta undantag skulle tas bort och att den brasilianska etanolen skulle importeras som en vanlig jordbruksprodukt, vilket hade kunnat höja det svenska etanolpriset med cirka 70 öre.

– Jag är väldigt glad. Vi har varit osäkra in i det sista om utgången. Den högre tullen hade självklart gjort att etanolen hade blivit väldigt mycket dyrare för Sverige. Men här har man ändå satt miljöintresset först och självklart är vi glada för det, säger handelsminister Ewa Björling (m), till TT.

Jordbruksprotektionistiska stater inom EU vill att all etanol ska tullas in med tullsatsen för jordbruksprodukter, det vill säga 38 procent. Eftersom vissa länder vill etablera en egen storskalig produktion av etanol avsedd för bilar, ser de gärna att den icke-europeiska etanolen blir dyrare. Men det blir det inget av med nu. Den svenska regeringen har med hjälp av etanolleverantören Sekab, Saab och Scania jobbat hårt för att behålla etanolens tullsats på endast 6,5 procent. 

– Jag välkomnar beslutet som öppnar för fortsatt konkurrenskraftiga priser på E85 och E95. Beslutet vittnar om en förståelse för den svenska situationen med en starkt växande marknad för miljövänliga fordon. Och en insikt om vilka åtgärder som krävs för att uppnå våra gemensamt uppsatta klimatmål. Det är ett steg i rätt riktning, säger Ewa Björling.