Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU brottsutreder Italien för utsläppsfusk

EU startar rättslig utredning mot Italien om deras sätt att hantera Fiat Chryslers eventuella utsläppsfusk.

I januari anklagade den amerikanska myndigheten EPA Fiat Chrysler Automobiles, FCA, för att fuska med utsläppen vid tester på ett liknande sätt som Volkswagen gjort.

EU-kommisionen är inte nöjda med Italiens hantering av de allvarliga anklagelserna, och meddelar nu att de har satt igång ett överträdelseförfarande mot Italien för brott mot EU:s regler om typgodkännande av bilar. Kommisionen har skickat en formell begäran till Italien om att bemöta anklagelserna om att otillräckliga åtgärder vidtagits vid utsläppskontroller av bilar från FCA-koncernen.

– Biltillverkare har behandlat utsläppstest slappt - vissa har till och med brutit mot lagen. Utsläppskandalen har visat att ansvaret för att verkställa lagen och straffa dem som bryter mot det, inte längre kan läggas på enbart enskilda medlemsstater. Även om Europaparlamentet och medlemsstaterna nyligen har gjort goda framsteg när det gäller vårt förslag att se över det nuvarande systemet är det hög tid att de når ett slutligt avtal. Medborgarnas hälsa och förtroende står på spel och vi har ingen tid att förlora, säger EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska.

Enligt gällande EU-lagstiftning är de nationella myndigheterna ansvariga för att kontrollera att en biltyp uppfyller EU-standard innan de kan börja säljas. Enligt kommisionen har Italien alltså inte uppfyllt det ansvaret och har nu två månader på sig att svara på de argument kommisionen lagt fram.

– Jag beklagar att du planerar en brottsutredning, trots all den detaljerade information som vi har skickat till EU-kommissionen och till Tyskland”, skriver Italiens transportminister Graziano Delrio i ett brev till Elzbieta Bienkowska.

Under torsdagen föll börskursen för Fiat Chrysler med fyra procent.