Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU-direktiv skärper krav för moped

Nu föreslås nya tuffare krav för att få köra moped klass 1, det vill säga den typ av moped som i dag är registrerade, får göra maximalt 45 kilometer i timmen och kräver förarbevis. 

Enligt ett nytt Eu-direktiv ska behörighet och åldergränser för klass 1 moped omprövas. Dessa mopeder föreslås få köras endast om man har ett körkort och inte som i dag ett förarbevis. Dessutom föreslås åldersgränsen vara 16 år som riktvärde. Ett land kan avvika från denna åldersgräns, men då bör det finnas goda skäl. 

Bakgrunden är att mopeder är de mest riskfyllda fordonen i trafiken. Enligt olycksstatistiken är kombinationen av ålder och fordonsslag med en 15-åring på moped det som innebär flest svåra skador. att köra Mopeden kräver goda kunskaper, god vana och gott omdöme i trafiken. Däremot kan man fortfarande enligt direktivet få köra den långsammare klass 2 mopeden med en högsta hastighet 25 km/h från 15 års ålder. Möjligheten att få köra moped från 15 års ålder finns med andra ord kvar även när det nya körkortsdirektivet är infört.

 

Det kommer således att vara möjligt att köra moped från 15 år också i framtiden men för den snabbare mopeden kommer det vara högre krav för att att hjälpa fler att överleva i trafiken.

Källa: Vägverket