Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071009-eu-bromsassistans
071009-eu-bromsassistans
071009-eu-bromsassistans
071009-eu-bromsassistans

EU-förslag: Bromsassistans standard

EU vill införa bromsassistans som standard på alla nytillverkade bilar från år 2009. Biltillverkarna verkar samtidigt vara positiva till förslaget.

Enligt beräkningar skulle ett införande av bromsassistanssystem som standard rädda 1 100 liv per år enbart i Europa. Redan om två år kan en sådan lag träda i kraft.

Systemen fungerar som så att sensorer i bilen känner av om en nödsituation uppstår och därmed kan ge extra bromskraft om bilens förare inte själv trycker på bromspedalen tillräckligt hårt. Redan i dag finns det system som assisterar när kraftig inbromsning behövs. Dessa system är utformade genom att känna av hur snabbt föraren släpper upp gaspedalen. På så sätt kan systemen avgöra om det är en nödsituation som bilen är på väg in i och hjälper till att nypa åt extra om bromsarna om föraren inte bromsar tillräckligt hårt.

Enligt talesmän för EU så finns det inga beräkningar på hur stora kostnaderna blir för biltillverkarna vid införandet av dylika system som standard. Dock anses projektet inte bli allt för dyrt, speciellt inte då man ser till antalet liv som kan räddas.

När representanter för EU och bilindustrin samlades och diskuterade framtiden, fick EU samtidigt en känga från bilindustrin. De kommenterade att om ett införande av bromsassistans som standard ska bli effektivt, måste de europeiska vägarnas säkerhet och kondition samtidigt förbättras.