Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070924-varning-bilreklam070924-varning-bilreklam070924-varning-bilreklam
070924-varning-bilreklam

EU-förslag: Varningstexter för bilreklam

Ett nytt EU-förslag som ska diskuteras inom kort innebär att framtida reklamfilmer för bilar kan komma att innehålla varningstexter för hur bilarna påverkar miljön runt omkring oss.

Får EU som de vill så kan alltså framtidens reklamfilmer från biltillverkarna innehålla varningstexter som berättar hur mycket koldioxid respektive bil släpper ut och därigenom upplysa de potentiella köparna om hur stor miljöpåverkan är.

Men det är inte det enda som förslaget innehåller. Det innehåller också att framtida bilars topphastighet bör begränsas till 160 km/h, dels för att minska klimatpåverkan och dels för att försöka få ner antalet allvarliga olyckor på de europeiska vägarna. Som grund till förslaget nämns också att bilars genomsnittliga motoreffekt har ökat med 28 procent från 1994 till dags datum, samtidigt som inget europeiskt land har höjt sina fartbegränsningar.

Men det är inte nog med detta. Förslaget innehåller också en framtida bannlysning av reklam som uppmanar till höga farter genom att visa för snabba bilar. Dock känns denna bannlysning en aning ointressant och onödig om man nu sätter en hastighetsbegränsning på 160 km/h för alla bilar.

Förslaget ska diskuteras inom EU-parlamentet i oktober.