EU ger grönt ljus för Rødby-Puttgarden-tunneln

Tunneln under Fehmarn Bält, mellan Rødby i Danmark och Puttgarden i Tyskland, har fått grönt ljus av EU-kommissionen. Rederiet Scandlines ser dock rött, och hotar med överklagan till EU-domstolen.

Projektet med en fast förbindelse över Fehmarn Bält, mellan danska Rødby och tyska Puttgarden, har pågått en längre tid. Nu i våras stod det dock klart att en tunnel under vattnet, med plats för både bil- och tågtrafik, godkänts av danska folketinget. Tunneln, som beräknas kosta omkring 69 miljarder, är tänkt att i huvudsak finansieras med statliga lån.

Detta har dock varit omtvistat, och särskilt rederiet Scandlines, som trafikerar sträckan, har kämpat emot tunnelbygget. Rederiet menar att det innebär statlig snedvridning av konkurrensen om tunneln byggs med statliga subventioner. Nu har dock projektet fått klartecken från EU-kommissionen, som menar att det inte innebär något otillåtet statligt stöd. Scandlines är dock inte nöjda, utan hotar nu att överklaga beslutet till EU-domstolen.

När tunneln är färdig, vilket beräknas ske om mellan fem och tio år, ska en bilresa under sundet ta tio minuter (sju minuter med tåg), att jämföra med de 45 minuter som färjan i dag tar. Inkluderat väntetider på färjan beräknas snittiden för en resa mellan exempelvis Köpenhamn/Malmö och Hamburg minska med 1,5 timme.