Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Paolo Bona

EU inför verklig WLTP – men bara om bilägarna vill

Hur bilars utsläpp mäts har varit en het fråga ända sedan dieselskandalen. Nu inför EU ett nytt sätt att mäta förbrukning i varje bil – när den används. Men bilägarna kan välja att stänga av mätningen.

Nu ska EU börja samla på data från nya bilars förbrukning och utsläpp. Mätningen ska göras när bilen används och informationen ska EU sedan kunna använda för att fastställa nya regelverk. 

Alla nya bilar som säljs i Europa, från och med i år, ska ha en enhet som mäter bilens förbrukning. Bilen ska sedan tömmas på information vid service eller när bilen är inne för kontrollbesiktning.

De allra första mätvärdena ska börja levereras till EU:s myndighet från och med april 2022.

Men det finns tydliga kryphål. Det är biltillverkarnas egen mätning av förbrukning som används som underlag och bilägaren kan, med stöd av lagen om datainsamling och lagring, GDPR, stänga av mätningen.

EU vill veta mer

Anledningen till att EU vill veta hur mycket bilarna verkligen släpper ut när bilägarna använder dem är de stora skillnaderna mellan uppmätt förbrukning och utsläpp i de olika testcykler som används.

Den gamla mätmetoden NEDC visade sig inte stämma alls överens med hur mycket bilarna faktiskt förbrukade vid vanlig användning. När NEDC togs bort skilde så mycket som cirka 40 procent i uppmätt förbrukning och verklig förbrukning.

Med den nyare mätmetoden WLTP har det blivit bättre men EU befarar att biltillverkarna ska optimera sina bilar för mätmetoden för att pressa ner utsläppssiffrorna. 

Med de nya kraven på mätning kommer EU lite närmare sanningen – förutsatt då att bilägarna tillåter mätningen och att tillverkarna förses dem med rätt information.

Från och med december 2022 planerar EU att publicera sin data från bilparken i en årlig rapport. I den rapporten ska det synas hur stor skillnad det är mellan WLTP-värdena och mätning under användning.

Från och med 2020 har EU stränga krav på genomsnittligt utsläpp från en biltillverkare och redan i år väntas ett antal tillverkare tvingas betala böter till unionen för att de inte klarar kraven.

Nytt förslag: Ännu tuffare utsläppsregler i EU