Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU kände till fusk med utsläpp redan 2010

För allmänheten har fusk med kväveoxidutsläpp från bilar varit känt i knappt tio månader, det sedan Volkswagen ertappades med olaglig mjukvara i bilarna. För EU-kommissionen har utsläppsfusket varit känt i åtminstone sex år.

Det är tyska tidningen Der Spiegel som har kommit över interna dokument som visar att EU-kommissionen har känt till manipulation av utsläpp från bilar sedan 2010 eller ännu längre tillbaka.

Enligt dokumentationen ska EU-kommissionen ha varit missnöjd med att luftkvaliteten i EU-ländernas storstäder inte förbättrats trots hårdare utsläppsregler. Det ledde till att kommissionen riktade sitt fokus mot bilarna.

Därför började man mäta bilars utsläpp vid verkliga körförhållanden, inte i laboratorium som i den officiella EU-körcykeln. Då visade det sig att dieselbilars utsläpp av kväveoxider (NOx) var mycket högre än vid just laboratorietester. Detta upptäcktes 2007 och under 2008 fick EU-kommissionen vetskap om det.

Ett internbrev inom kommissionen slog fast att det fanns en differens mellan de utsläppsmängder som biltillverkarna redovisade och de mängder som de verklighetsbaserade testen gav. Slutsatsen i internbrevet var att det var vanligt bland biltillverkarna använda någon form av utsläppskontroll (alltså någon form av manipulation).

EU-kommissionen har meddelat att de inte kände till att det fanns manipulerande mjukvara i dieselbilars motorer.