Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU kräver begränsad acceleration hos bilar

För att ens ha en chans att nå uppsatta klimatmål kräver EU en rad förändringar hos bilar. Bland annat vill man se en begränsning av bilars accelerationsförmåga 0-100 km/h. 13 sekunder uppges vara en rimlig gräns.

I fredags rapporterade vi om ett beslut som hade kommit i skymundan då EU-parlamentets övriga beslut stod högre upp på agendan. Beslutet rörde gamla bilars höga utsläpp av kväveoxider och EU-parlamentets ledamöter röstade för ombyggnation av dessa. Med hjälp av ny hårdvara ska utsläppen bli lägre.

Ovanstående fråga och beslut var dock inte det enda som berörde bilars miljöpåverkan, som för tillfället, vid sidan av Brexit, är det hetaste samtalsämnet när EU-topparna träffas.

En fråga, som uppges ha lett till hätska diskussioner bland parlamentets 751 ledamöter, handlade om att sänka utsläppen av koldioxid genom att begränsa bilars accelerationsförmåga. Vid kraftigt gaspådrag anses koldioxidnivåerna från bilarna vara omotiverat höga och en begränsning sägs gynna det påbörjade arbetet mot att nå 2030-målet som innebär 37,5 procent lägre koldioxidutsläpp från bilar jämfört med 2021 års nivå (som är 95 gram per kilometer).

Av de närvarande ledamöterna i EU-parlamentet röstade 257 stycken för en begränsning av bilars accelerationsförmåga medan 230 röstade emot. 37 stycken lade ned sina röster och övriga 227 i parlamentet röstade inte av olika anledningar.

Med beslutet om begränsad acceleration för personbilar följer även en rekommendation om att begränsningen, från stillastående till 100 km/h, bör ligga på 13 sekunder. Det är i paritet med en sävlig småbil, exempelvis lilla Hyundai i10 med den starkare 87-hästarsmotorn. Snabbare än så ska det alltså inte att gå att köra iväg, även vid acceleration med en större och motorstarkare bil.

EU-parlamentets sakkunniga har en förhoppning om att beslutet ska gälla alla nya bilar, med eventuellt undantag av supersportbilar som byggs i begränsad upplaga.

Beslutet ska nu ut på remiss hos EU:s medlemsländer som i de flesta fall väntas bifalla. Tyskland, som har en stor sportbilsproduktion, har emellertid ställt sig avvaktande till beslutet och väntas komma med ett fördömande.

För några veckor sedan meddelade Volvo att de från och med 2020 ska begränsa toppfarten i samtliga sina bilar till 180 km/h. Deras beslut har dock inga miljömässiga grunder utan de ser toppfartsbegränsningen som en viktig pusselbit för att nå målet om att ingen ska skadas allvarlig eller omkomma i deras bilar.