Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

EU-ministrar lättar på bilars utsläppskrav – Sverige besviket

När EU:s miljöministrar i går sammanträde kom de överens om att unionens bilar till 2030 ska sänka koldioxidutsläppen med 35 procent. Det är hårdare än det ursprungliga förslaget men mildare än det som presenterades i förra veckan. Sveriges miljöminister är inte nöjd med beslutet.

I förra veckan röstade EU-parlamentet för en sänkning av bilars utsläpp med 40 procent till år 2030. Ett hårdare krav än det på 30 procents sänkning som EU-kommissionen kom fram till i fjol.

När EU:s miljöministrar i går träffades för att komma överens om ett mål valde de en medelväg. Efter 13 timmars förhandlingar enades de om att nya bilar år 2030 ska släppa ut 35 procent mindre koldioxid än den nivå som nya bilarna är tänkta att ligga på 2021 (95 g/km).

Sverige, som på mötet representerades av miljöminister Karolina Skog (MP), uttrycker besvikelse över överenskommelsen. Sverige hade som mål att få till en sänkning på 50 procent, det vill säga betydligt hårdare än det förslag som EU-parlamentet lade fram i förra veckan.

– Jag är sammanfattningsvis besviken, säger Karolina Skog till TT.

Även Danmarks och Irlands miljöministrar uppges ha blivit besvikna efter gårdagens möte.

LÄS MER: Biljättar spås missa utsläppsmål år 2021 – riskerar miljardböter

Att miljöministrarna enades om ett mål som är lägre satt än det som EU-parlamentet presenterades för en vecka sedan sägs bero på att man ville få med länderna i Östeuropa på tåget. Hårdare krav hade sannolikt lett till stor oenighet bland ministrarna och som hade kunnat resultera i utebliven överenskommelse.

Hur det verkligen blir återstår att se. Miljöministrarnas enighet är bara en ledsagande del i ett större sammanhang, precis som EU-kommissionens och EU-parlamentets tidigare förslag. Nu ska det inledas förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och unionens ministerråd. Det är sistnämnda som beslutar om nya lagar i EU.

LÄS MER: Volvo en av få biltillverkare som spås klara hårdare utsläppskrav