Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ben Kerckx

EU siktar på ännu tuffare CO2-regler – ogillas av biltillverkarna

Biltillverkarna kämpar för att nå ner till 95 gram koldioxid i snitt per såld bil. Men EU vill se ännu tuffare regler. Till 2030 ska utsläppen minska till 60 gram och efter det blir det – noll.

Biltillverkare och underleverantörer lobbar hårt mot EU-kommissionen för att försöka mildra utsläppsreglerna per såld bil. Från och med årsskiftet gäller 95 gram som gräns för att slippa dyra böter. Vissa övergångsregler gör det lite lättare för tillverkarna de första tre åren men efter det är det 95 gram som gäller. Punkt.

EU har också beslutat att utsläppen ska minska med 37,5 procent till 2030, vilket skulle betyda en sänkning till cirka 60 gram. Då gäller det att tillverkarnas snittutsläpp per såld inte överstiger den gränsen.

Bilindustrin har under en tid försökt att sänka kraven till cirka 20 procent och att de behöver lite mer tid för att hinna justera drivlinorna. Branschen har också klagat på att EU har de tuffaste reglerna i världen och att allt prat om nya och tuffare regler skapar en ohälsosam osäkerhet.

Efter 2030 vill biltillverkarna ta hänsyn till en bils hela livstid, från produktion till skrotning, och inte bara mäta utsläppen vid avgasröret.

LÄS OCKSÅ: Rejält prispåslag på laddhybrider och elbilar

Här släpps det ut mycket koldioxid och annat.

Under de kommande fem åren är Ursula von der Leyen EU-kommissionens president och hon har aviserat att hon tänker gå hårt fram för att minska klimatpåverkan från transportsektorn och tillverkningsindustrin. Hon vill se en allmän sänkning av koldioxidutsläppen med 50 procent till 2030 snarare än aviserade 40 procent. von der Leyen vill också se en lag som betyder noll utsläpp av koldioxid senast 2050.

LÄS OCKSÅ: Så bra är fyrhjulsdriften hos elbilar

Flera företrädare för bilindustrins underleverantörer påpekar industrins stora betydelse för sysselsättningen i Europa och menar att branschen efter dieselskandalen saknar en röst och att politiken och industrin är mer antagonister nu än före skandalen. Industrins företrädare har lovat varandra att försöka bygga upp förtroendet igen för att få bättre gehör för sina förslag inför förhandlingarna av regler efter 2030.

LÄS OCKSÅ: Elbilar iskalla – utan subventioner