Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101202-eu trafikbrott
101202-eu trafikbrott
101202-eu trafikbrott
101202-eu trafikbrott

EU: Ska bli svårare undkomma trafikbrott

Nu vill EU att det ska bli svårare att komma undan utlandsböter. EU vill att de nationella trafik- och fordonsregistreringssystemen ska öppnas mellan EU:s medlemsländer.

I dag träffas EU:s transportministrar i Bryssel för att försöka enas om hårdare tag mot trafiksyndare inom unionen. EU har som mål att halvera antalet dödsolyckor inom unionen till 2020 och för att nå målet behöver trafiksyndarna stävjas. I dagsläget dör omkring 100 personer dagligen på europeiska vägar och de fyra vanligaste orsakerna till trafikolyckor med dödlig utgång är fortkörning, rattfylleri, körning utan bilbälte och rödljuskörningar.

Det stora problemet som EU:s transportministrar vill komma tillrätta med är den internationella trafiken, det vill säga EU-medborgare som kör i något annat EU-land än sitt hemland.

Enligt färsk statistik begår många förare trafikbrott så fort de har lämnat sitt lands gränser. EU-kommissionen säger att utländska förare står för fem procent av trafiken inom Unionen, men står samtidigt för 15 procent av trafikbrotten.

Därför vill nu EU att det ska bli lättare att sätta dit trafiksyndare oavsett EU-land som brottet begåtts i. EU:s transportkommissionärs talesperson, Helen Kearns, tar som exempel en brittisk förare som åker fast för fortkörning förbi en fartkamera i Frankrike men som slipper straff då det nästan är omöjligt att utkräva böter.

För att underlätta att komma åt trafiksyndarna vill EU helt enkelt att medlemsländernas nationella trafik- och fordonsregistreringssystem ska öppnas upp mellan länderna. På så vis ska ingen undkomma trafikbrott som begåtts i andra EU-länder och där bötesbeloppet är minst 650 kronor.

Om EU-parlamentet godkänner ett eventuellt förslag till hårdare tag mot trafiksyndare kan de nya reglerna träda i kraft från och med om två år.