Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Natchapon Srihon / Shutterstock

EU tillåter Sverige att ta bort skatt på bensin och diesel

Nu står det klart att Sverige får lov att slopa energiskatten på bensin och diesel. Tillåtelsen, som gäller under en begränsad tid, kan leda till betydligt lägre drivmedelspriser för svenska bilägare.

Under torsdagen samlades EU-ländernas industri- och konkurrenskraftsministrar i Bryssel där de bland annat röstade igenom att Sverige får lov att temporärt (maximalt tre månader) ta bort energiskatten på bensin och diesel. Detta efter att Sverige skickat in en begäran i maj månad tidigare i år.

Den nya regering som nu håller på att formas har till stora delar (SD, M och KD) gick till val med att drivmedelspriserna skulle bli lägre. Hur de tar ställning till EU:s beslut återstår att se, därefter ligger beslutet hos riksdagen.

Med slopad energiskatt skulle bensinpriset sänkas med över tre kronor per liter och dieselpriset med över en krona per liter.
I dag kostar en liter bensin 19,58 kronor och samma mängd diesel 24,76 kronor. Tidigare under torsdagen höjdes priserna, som avser bemannade drivmedelsstationer, med 50 respektive 65 öre.

LÄS MER: Oljepriset närmar sig årslägsta – bensin och diesel billigare