Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU vill att Volkswagen ska kompensera alla dieselgate-drabbade

EU-kommissionen uppmanar Volkswagen Group att kompensera samtliga konsumenter som drabbats av dieselgate.

Volkswagen-koncernen fortsätter att påverkas av den välomtalade dieselskandalen och nu kan det bli väldigt dyrt. EU-kommissionen och EU:s konsumentmyndigheter har uppmanat bolaget att kompensera samtliga konsumenter för att de har vilselett dem gällande utsläppen från dieselbilar de köpt. Detta rapporterar Automotive News Europe.

Hittills har bara tyska medborgare – och vissa andra, exempelvis australienska – fått kompensation för eländet. Men inte svenskar, vilket Teknikens Värld förklarade orsaken till förra året.

– Det har förekommit domstolsbeslut som avslöjar Volkswagens orättvisa behandling av konsumenter, och ändå är biltillverkaren inte villig att samarbeta med konsumentorganisationer för att hitta lämpliga lösningar för konsumenterna. Som jag skrev till företaget förra året måste inte bara konsumenter som bor i Tyskland utan alla konsumenter kompenseras, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders i ett uttalande.

MISSA INTE: Allt och lite till om dieselgate

Kommissionen anser att Volkswagen inte förstått allvaret då företaget ska ha uttryckt att ”frivilliga betalningar till europeiska konsumenter som bor utanför Tyskland inte är berättigade eftersom de drabbade bilarna nu har ändrats så att de uppfyller kraven”.

– Företagets ståndpunkt har inte förändrats trots de senaste besluten inom EU och nationella domstolar, varför kommissionen och EU:s konsumentmyndigheter ökar trycket, sa kommissionen i ett uttalande.

Biltillverkaren erkände brott 2015 vilket utlöste en rad rättsfall, varav flera av dem tagits upp i EU-domstol. Bland annat anklagades Martin Winterkorn, före detta koncernchef, tillsammans med andra högt uppsatta chefer för gängkriminalitet. Har dieselskandalen ett slut?