Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Shutterstock

EU vill ha körkortskrav för A-traktorer

Snart kan slutet vara nått för den svenska företeelsen A-traktor. EU-kommissionen uppges inom kort lägga fram ett förslag på körkortskrav motsvarande B-körkort för att få köra A-traktor.

Debatten kring A-traktorer har varit intensiv på senare tid och nu tycks det kulminera med att EU-kommissionen lägger fram ett förslag om en rejäl skärpning av kraven för vem som får köra EPA- och A-traktor. 16-åringar ska behöva ta körkort motsvarande B-körkort för att få köra den här typen av fordon. EU-kommissionen föreslår att A-traktorer ska kunna köras med ett B1-körkort och att åldersgränsen ska sänkas till 16 år, uppger den ansvariga EU-kommissionären Andia Valean för SR Ekot. Förslaget, som finns med i det omarbetade direktivet för körkortsregler som läggs fram den 1 mars, skulle dock inte innebära att 16-åringar får köra vanliga bilar, det ger dem bara rätt att köra A-traktor, enligt Andia Valean.

I dagsläget krävs ett AM-körkort för att få köra A-traktor och åldersgränsen är 15 år. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har föreslagit att åldersgränsen ska höjas till 16 år. I höstas lade Transportstyrelsen fram ett förslag om ändrade regler, som bland annat innebar krav på bilbälte, vinterdäck och tekniska detaljer som ska göra det svårare att trimma A-traktorerna.

– Detta är ett särskilt hårt slag mot ungdomar i glesbygd som inte har något annat sätt att ta sig fram än med A-traktor. Det finns ingen logik i hårdare regler för A-traktor än för mopedbilar, som både går snabbare och ofta är mindre krocksäkra, säger Erik Bergkvist (S), Europaparlamentariker och ledamot i transportutskottet.

Teknikens Världs medarbetare och trafiksäkerhetsexpert Ruben Börjesson är också kritisk till EU-kommissionens förslag.

– Att försöka höja åldern till 16 år blir inte enkelt. Det blir två år som A-traktor är intressant i stället för tre. Att tro att utbildning i den åldern som är inriktad på att bli riskmedveten och därmed ta bort intresset för att manipulera så att A-traktorn går fortare kommer naturligtvis inte att funka.

LÄS MER: EU tycker inte om svenska A-traktorer – kan stoppas

– En ändring till B1-körkort och därmed åldersgräns på 16 år tar bort 33% av brukarna. Många av 15 åringarna skaffar då mopedbil och de går också att manipulera, fortsätter Ruben Börjesson.

Teknikens Värld har tidigare rapporterat om att EU-kommissionens intresse för A-traktorer uppstått sedan branschorganisationen för mopedbilar kontaktat kommissionens fordonsgrupp och uppmärksammat dem på hur svenska myndigheter tillåter användande av A-traktorer med endast AM-körkort som krav.

– EU-kommissionen verkar ha lyssnat lite väl mycket på mopedbilslobbyn i den här frågan. Risken är att förslaget i princip blir ett förbud mot A-traktorer. Vi kommer att agera när frågan når Europaparlamentet och jag hoppas att regeringen nu tar den här frågan på allvar, säger Erik Bergkvist.