Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU vill införa olyckslarm i alla bilar

Europaparlamentet vill från och med 2015 införa automatiska nödsamtal, eCall, i alla bilar i EU. Förhoppningen är att minska risken för dödsfall och allvarligare skador.

Kampanjen att införa eCall i alla bilar började redan 2005 när 25 länder ställde sig bakom förslaget att införa eCall frivilligt men sju år senare har inget av länderna ännu infört systemet. I dagsläget har bara 0,4 procent av alla bilar eCall, vilket fått EU-parlamentarikerna Olga Sehnalova och Dieter-Lebrecht Koch att föreslå att alla nya bilar från och med 2015 ska vara utrustade med systemet.

 – Europaparlamentet har gett ett klart stöd till alla förare i Europa. De borde tillgång till ett gratis larmsamtalssystem. Eftersom försöken att göra det frivilligt har misslyckats uppmanar vi kommissionen att lägga fram lagförslag så att eCall-systemet är obligatoriskt i alla EU-länder 2015.

 Poängen med eCall är att så fort en olycka inträffar ska det på egen hand ringa upp 112 och meddela var olyckan inträffat för att få räddningspersonal till platsen så snabbt som möjligt.

 Enligt statistik som EU tagit fram uppskattar man att upp emot 2 500 liv skulle kunna räddas varje år och att skadornas allvarsgrad kommer kunna bli mellan tio och femton procent lägre när alla bilar väl fått systemet installerat.