Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080529-eu-etanol-krav
080529-eu-etanol-krav
080529-eu-etanol-krav
080529-eu-etanol-krav

EU vill ställa högre krav på etanol

EU-kommissionen föreslår att kraven på etanol ska skärpas. Kommissionen lägger i en ny rapport fram förslag till krav på hållbar etanol som inte konkurrerar med livsmedelsodlingen och regnskogarna.

I en ny rapport som Europaparlamentarikern Anders Wijkman (kd) är ansvarig för läggs det fram förslag för hur etanolproduktionen ska bli miljömässigt hållbar. I korthet går det ut på att etanolproduktionen inte ska få innebära att skog skövlas och att livsmedelsodlingen konkurreras ut. Förslaget skulle i synnerhet gynna de brasilianska sockerrörsodlingarna och innebära ett hårt slag mot etanol som framställs av majs, vilket är vanligt i USA. I rapporten föreslår Anders Wijkman att det ska ställas högre krav på koldioxidutsläppen från etanolen.

– Mycket som bygger på odling av raps och sockerbetor har jag svårt att se klara kraven att minska koldioxidutsläppen. Men det är sådant som produceras i Tyskland och Frankrike så där kommer vi säkert att se protester och diskussion inför de strängare krav jag föreslår, säger Anders Wijkman till Sveriges Radio – Ekot.

I rapporten föreslår Wijkman även att EU:s mål att biobränsle ska bestå av tio procent etanol bör sänkas till åtta procent. På sistone har det kommit flera rapporter som ifrågasätter etanol som biobränsle. Nackdelarna anses vara att det riskerar att slå ut livsmedelsproduktionen och att etanol faktiskt inte ger någon större sänkning av koldioxid. Flera kritiska röster har även höjts mot skövlingen av regnskog för att bereda plats för odling av grödor som görs till etanol.

– Jag ser inte biobränsle som den stora orsaken till att det är brist på mat i världen. Det finns viss produktion som konkurrerar med livsmedelsproduktion, som USA:s stora produktion av etanol från majs. Det tycker jag är dålig etanol, säger Anders Wijkman till Sveriges Radio – Ekot.

Wijkman hoppas att EU snart ska kunna skapa regler som gör det tydligare för konsumenterna vilka biobränslen som faktiskt kan kallas miljövänliga. Men han inser att det kommer att bli en tuff uppgift att få medlemsländernas ministrar att komma överens. Kraven på etanol fastställs slutgiltigt i höst av europaparlamentet tillsammans med medlemsländernas miljö- och energiministrar.

I går kunde vi berätta att svenska etanolleverantören SEKAB blir först i världen att leverera etanol som enligt dem själva är verifierat hållbar. SEKAB har själva fastställt kriterier för vad som är hållbar etanol och har därmed föregått de internationella lagstiftarnas regleringar. Läs mer om den miljövänliga etanolen via länken nedan.

Läs mer