Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Euro 7 kan ta död på Skoda Fabia i förtid

Fjärde generationen Skoda Fabia är endast två år gammal, men nu varnar Skodas vd Klaus Zellmer för att de kommande, mycket strikta Euro 7-reglerna kan ta död på småbilen i förtid.

Skodas minsta modell Fabia kan bli så olönsam att den tas ur produktion om de föreslagna Euro 7-reglerna träder i kraft. Det förklarar Skodas vd Klaus Zellmer i en intervju med brittiska Autocar. Att få den lilla, och jämförelsevis billiga, Fabia att efterleva de nya utsläppsreglerna beräknas göra modellen upp till 5 000 euro dyrare, vilket skulle göra den omöjlig att sälja.

– Vi vill respektera klimatet, men om det nuvarande utkastet blir verklighet 2025 måste vi ha teknik i bilarna som antingen inte är utvecklad ännu eller är så dyr att en bil som kostar 15 000 euro kommer att kosta mellan 18 000 och 20 000 euro, säger Klaus Zellmer till Autocar.

LÄS MER: Euro 7 ses som dödsstöten för förbränningsmotorn 

Zellmer varnar för att kunder, som i dag köper nya småbilar, kan komma att hålla fast vid sina äldre och mindre miljövänliga och säkra bilar och han efterlyser en dialog om nya regleringar.

EU-kommissionens nuvarande förslag för utsläppsregler enligt Euro 7 kan träda i kraft från 1 juli 2025 och gäller för nya personbilar och lätta lastbilar. Kraven omfattar bland annat 35 procent lägre utsläpp av kväveoxider jämfört med Euro 6 samt 13 procent lägre partikelutsläpp. Det föreslås också bli krav på montering av elektriskt uppvärmningsbar katalysator för att minska utsläpp vid kallstart, samt ny diagnosutrustning för att mäta utsläpp under körning, så att bilens dator kontinuerligt kan skicka information via OTA. Enligt EU-kommissionens beräkningar kan de nya kraven medföra extra kostnader på i genomsnitt endast 304 euro per bil, motsvarande cirka 3 500 kronor.