Europas största automatiserade parkeringshus finns i Danmark

I Danmark finns Europas största helautomatiserade parkeringsgarage, här kan robotar parkera upp till 1 000 bilar.

https://youtu.be/H4jYDfOzrjY

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I danska Åhus ligger kulturhuset Dokk1 och nyligen öppnade de dörrarna till sitt nya parkeringsgarage som är det största helautomatiserade garaget i Europa. Här ryms upp till 1 000 bilar och det enda föraren behöver göra är att köra in i någon av de tjugo parkeringsfickorna på markplan och lösa en biljett.

Sedan tar garagets robotar över arbetet och parkerar bilen på någon av de 1 000 platserna som är fördelade på tre våningsplan. När kunden är redo att åka iväg igen behöver de bara betala och trycka på en knapp så hämtar robotarna bilen igen, något som tar cirka två minuter. Att parkera i garaget kostar tio danska kronor per halvtimme och maxpris är 250 kronor per dygn.

Foto: Lödige Industries

Garaget är byggt av tyska Lödinge och enligt dem själva ska robotarna klara av att parkera de allra flesta personbilar om de håller sig inom måtten 525 centimeter på längden, 216 cm på bredden och 200 cm på höjden, samt inte väger mer än 2 500 kg. Men detta är inte det enda i sitt slag då det finns både billigare och lyxigare lösningar. Det de dock påstår sig vara ensamma om är att robotarna styrs via bluetooth och wifi.

Foto: Lödige Industries
Foto: Lödige Industries
Foto: Lödige Industries