Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081031-eu-bilindustri-lån
081031-eu-bilindustri-lån
081031-eu-bilindustri-lån
081031-eu-bilindustri-lån

EU:s bilindustri ser fram emot stöd

Den europeiska bilindustrin har genom branschorganisationen ACEA framfört krav på ekonomiskt stöd flera gånger under hösten. Nu verkar det som att de får gehör. EU-kommissionen säger sig vara positiv till ett lån på 400 miljarder kronor.

 För snart en månad sedan kom beskedet att den amerikanska fordonsindustrin beviljas miljardstöd från staten. De amerikanska biltillverkarna ska få förmånliga lån på totalt 165 miljarder kronor som ska gå till utveckling av bränslesnål teknik. Det dröjde inte länge innan även den europeiska bilindustrin började skrika efter pengar. Och nu verkar det som att de får som de vill.

 EU-kommissionen är positiv till att stödja bilindustrin för att minska koldioxidutsläppen från bilarna, meddelar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosso. Mycket tyder därmed på att bilindustrin får sina pengar. Men hur mycket det blir återstår att se. ACEA har begärt ett lånepaket på 400 miljarder kronor, med motiveringen att det blir mycket kostsamt för tillverkarna att ställa om sin produktion för att klara de kommande utsläppsreglerna. Finanskrisen ser ACEA inte som något hinder för EU-kommissionen att bevilja lånen, snarare tvärtom. Finanskrisen i kombination försäljningsnedgångarna gör det extra viktigt för tillverkarna att få hjälp. Christian Streiff som är ordförande för ACEA, tillika vd för Peugeot, anser att branschen går igenom en ovanligt tuff tid. Först var det höga bränslepriser, sedan kom finanskrisen och allt hopräknat gör att bilkunderna tvekar att köpa en ny bil. samtidigt hänger förslagen om utsläppsregler och böter för dem som inte klarar kraven, som tunga skyar över industrin.

Läs mer