Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Exeed TX – kinesiska Cherys första europé

Kinesiska biltillverkaren Chery vill slå sig in på den europeiska marknaden inom ett par år. Därför presenterade de prototypbilen Exeed TX på Frankfurtsalongen som mycket väl kan bli deras första europé.

Chery, en Kinas största biltillverkare och dessutom statligt ägt, har under salongen i Frankfurt meddelat att de inom ett par år ska sälja flera bilar i olika segment med elektriska drivlinor på den europeiska marknaden. Under årets salong har de därför visat upp den första suv som ska säljas i Europa – prototypen Exeed TX.

När man tittar på fronten på denna kompakt-suv finns det vissa drag man känner igen från Land Rover Discovery men där Exeed TX har en mycket större grill. Samt en LED-panel som länkar samman strålkastarna.

När infotainmentsystemet utvecklades så gjordes detta tillsammans med tyska Bosch och i mitten av instrumentpanelen finner vi en tio tum stor pekskärm. Även det sju tum stora intstrumentklustret har utvecklats tillsammans med Bosch.

Att säga att Chery utvecklat denna bil på egen hand vore att ta i, som ovan nämnt har de samarbetat med Bosch, men det finns fler delar som har utvecklats med andra företag. Strålkastarna är från Hella och Continetal har försett den kinesiska tillverkaren med mjukvara och kontrollenhet. Plattformen M3X har tillverkats tillsammans med tyska Benteler och är utformad för hybrider och laddhybrider. Enligt uppgifter ska det även byggas en större sjusitsig suv och en sedan på samma plattform.

Först ut är dock en laddhybrid med fyrhjulsdrift, utvecklad tillsammans med BorgWarner, och automatisk växellåda gör entré först.

Elmotorn och en 1,5-liters bensinmotor kommer att samarbeta och mynna ut i 265 hästkrafter och enligt företaget själva ska bilen ha en räckvidd på sju mil på enbart el. De meddelar även att det tar 30 minuter att ladda batteriet till 80 procent och använder man ett 220-voltsuttag när man laddar så ska bilen vara fulladdad på fyra timmar.

Exakt när Chery Exeed TX kommer att komma till europeiska handlare är ännu inte fastställt. I samband med presentationen sade företagets utvecklingschef Ray Bierzynski så här – ”Vi kommer starta försäljningen inom ett par år men jag vill inte sätta en tidsram”.