Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080519-subaru-exiga
080519-subaru-exiga
080519-subaru-exiga
080519-subaru-exiga

Exiga – ny sportig sjusitsare från Subaru

Subaru visade på förra årets Tokyosalong upp konceptbilen Exiga – en ny sjusitsig sportbetonad familjevagn. Nu är det snart dags för lansering i Japan med bland annat turbomatad boxermotor under huven.

Subaru har inte längre en riktig sjusitsig bil att erbjuda sina kunder, men det är på väg att ändras i och med lanseringen av nya Subaru Exiga.

Bilen visades upp i konceptform på bilsalongen i Tokyo i slutet av förra året och rönte stor uppmärksamhet, inte minst för det sportiga utseendet. Som tur är har stora delar portioner av den utvändiga formgivningen behållits till produktionsvagnen. Inredningen har dock tonats ner en hel del. Bland annat har raden av småmonitorer i instrumentbrädan försvunnit och ersatts av plast och läder.

Även om den 4 780 millimeter långa bilen sväljer sju åkande så är det tredje baksätet nog mest ämnat för kortvuxna personer i hemlandet.

Motormässigt kommer det två boxeralternativ. Toppvarianten är turbomatad och ger 230 hästkrafter medan instegsversionen har en mer moderat effekt på 145 hästkrafter. En fyrväxlad automatlåda förmedlar kraften från lilla motorn medan turboversionen får automatlåda med det intelligenta SI-Drive-systemet som tillåter tre olika körprogram.

När och om bilen dyker upp i Sverige är okänt. I Japan kommer Exiga att kosta från motsvarande 140 000 kronor, en utopisk prislapp för oss svenskar om bilen kommer hit.