Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Foto: Expressen Lifestyle

Experten: Prata inte hemligheter i Kina-bilar

Cybersäkerhetsforskaren Pontus Johnson avråder från att prata om hemligheter i bilar från Kina. Däribland Volvo.

Pontus Johnson är professor och chef för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH. I en intervju med SVT rekommenderar han att inte prata hemligheter när man färdas i en kinesisk bil.
– Om man planerar väldigt hemliga samtal under sina transporter, då kanske man inte ska köra en omodifierad kinesisk bil, säger Pontus Johnson till SVT.

Problemet belyses med anledning av att många myndigheter använder sig av bland annat Volvo-bilar. Volvo ägs som bekant sedan 2010 av kinesiska Geely. I SVT:s exempel nämns Försvarsunderrättelsedomstolens chef som kör Volvo. De meddelar att man ”inte pratar om säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter utanför säkra och kontrollerade utrymmen”, dit räknas även bilar.

Många nya bilar från Kina har lanserats i Sverige, bland annat Nio ET5 på bilden.Många nya bilar från Kina har lanserats i Sverige, bland annat Nio ET5 på bilden.Många nya bilar från Kina har lanserats i Sverige, bland annat Nio ET5 på bilden.
Många nya bilar från Kina har lanserats i Sverige, bland annat Nio ET5 på bilden. Foto: Diora Östlund / Expressen Lifestyle

Volvo själva tillbakavisar att de skulle ha någon koppling till den kinesiska staten då Geely är ett privatägt bolag. Medan experter pekar på att det inte är så enkelt. Särskilt då en lagstiftning från 2017 slår fast att alla kineser är skyldiga att bistå Kinas underrättelsetjänst med information.
Samtidigt meddelar Volvo att man i bilar levererade till Tullverket och polismyndigheten har avaktiverat all kommunikationsutrustning.

I intervju belyser Pontus Johnson att all teknik för att bedriva avlyssningsverksamhet redan finns i moderna bilar. De är även uppkopplade och kommunicerar hela tiden med respektive biltillverkare. Exakt vilken information som skickas till tillverkarna är dock svårt att säga.

I videon högst upp i artikeln ses helt nya Volvo EX30, en kompakt elbil som börjar rulla på svenska vägar om cirka ett halvår. Tillverkningen sker i Kina.