Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Extra hård polisbevakning på vägarna

Polisen genomför nu ännu en nationell trafikinsatsvecka, denna gång med fokus på hastighet. Det betyder extra många hastighetskontroller 1-7 april.

Hela vecka 14 är den svenska polisens nationella trafikinsatsvecka och eftersom fokus är hastighet så innebär det extra många fartkontroller i Sverige 1-7 april.

Polisen kommenterar insatsen som följer: ”Vi genomför hastighetskontroller för att minska antalet skadade och dödade i trafiken. Var rädd om dig och andra och håll hastighetsgränserna!”

Enligt Trafikverket innebär en minskning av medelhastigheten med en kilometer i timmen att många liv kan räddas.

– Drygt hälften av trafikanterna kör för fort. Om alla håller hastighetsgränserna räddar vi minst hundra liv varje år, säger Maria Krafft, måldirektör Trafikverket, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Försöken att sänka medelhastigheten totalt görs alltså för att på så sätt minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Och därför bevakas även små hastighetsöverträdelser .

– Vi ser att stora flertalet av de som kör för fort ligger mellan 6-10 kilometer i timmen över hastighetsbegränsningen. Tyvärr är små hastighetsöverträdelser vanliga och detta har stor effekt på medelhastigheten, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen, och fortsätter:

– Det är viktigt att människor förstår att små överträdelser har stor påverkan och att det handlar om deras egen och medtrafikanternas säkerhet, det handlar om att rädda liv, säger Ursula Edström.

Trafikveckan genomförs i samtliga medlemsländer i EU. Kontrollerna kommer att genomföras såväl synligt, men även genom dold övervakning i video/pilot-fordon.

– Målet är att få alla trafikanter att respektera trafikreglerna. Det handlar om deras egen och medtrafikanternas säkerhet, säger Ursula Edström.

Katarina Fröberg, avdelningschef på Transportstyrelsen, säger att alla måste ta sitt ansvar.

– Ett led i vårt arbete för att öka trafiksäkerheten är att varna eller återkalla körkort för förare som kör för fort, säger hon.

På Facebook ber polisen också om tips på passande ställen att sätta upp fartkontrollerna.