Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Extra poliskontroller på vägarna denna vecka

Under måndagen inleds ännu en så kallad nationell trafikinsatsvecka där polisen ska vara extra synlig på våra vägar. Fokus denna gång ligger på nykterhetskontroller.

Titt som tätt genomför polisen nationella trafikinsatsveckor som går ut på att synas mer i trafiken och genomföra extra många kontroller för att få ned olyckstalet på vägarna. Under vecka 11, som inleds i dag, påbörjas ännu en sådan insatsvecka i trafiken.

Polisens huvudsyfte denna vecka är framför allt att uppmärksamma faran med att köra fordon alkohol- eller drogpåverkad. Med andra ord blir det många nykterhetsprov vid poliskontrollerna.

– Vi kommer att finnas på platser där vi vet att det är vanligt att man kör berusad men också på platser där vi inte förväntas vara, detta under dygnets alla timmar, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.

Polisen kommer under veckan även att följa upp tips på personer som det finns en misstanke om regelbunden rattonykterhet.

– Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för medpassagerare och andra trafikanter, säger Leif Svensson.

Under 2018 omkom 325 personer på det svenska vägnätet, den högsta siffran sedan 2009. Tidigare statistik har visat att omkring en tredjedel av de omkomna har varit alkohol- eller drogpåverkade.