Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071011-mazda3-mps-extreme
071011-mazda3-mps-extreme
071011-mazda3-mps-extreme
071011-mazda3-mps-extreme

Extrema Mazda 3 MPS Extreme

Mazda visade något oväntat i dag när bilsalongen i Australien öppnade upp portarna. Mazda 3 MPS har vässats till med 21 extra hästar under huven och får bilen tilläggsnamnet Extreme.

Mazda 3 MPS är redan i sig en väldigt körglad och snabb bil. Men det räcker inte enligt Mazda Australien, för de har mappat om motorns programvara så att bilen nu levererar hela 281 hästkrafter (260 original) och 425 newtonmeter i vridmoment. Allt verkar vara på sin plats, en kraftfull Mazda har fått ännu mer kraft. En nackdel bara – bilen, som nu heter Mazda 3 MPS Extreme, kommer endast att säljas i Australien – hyfsat lång väg för privatimport.

Förutom att 2,3-litersmotorn har fått mer kraft så har bilen setts över på ett antal punkter. Avgassystemet har bytts ut till ett kraftigare på två tum med fritt flöde samtidigt som ljuddämparen är ersatt med en ny för att få det rätta sportiga ljudet.

Bilens fjädring har förbättrats och gjorts om av Murray Coote, en av Australiens mest skickliga på området. Mazda 3 MPS Extreme är 25 millimeter närmare backen än standardmodellen. Detta ger tuffare utseende samt bättre och roligare vägegenskaper.

Vanliga Mazda 3 MPS har 18-tumshjul som standard, men Extreme ska vara mer extrem helt enkelt. Nu sitter det 19-tumshjul monterade med lättmetallfälgar och däck i dimensionerna 225/35 ZR19.

Mazda 3 MPS Extreme kommer i färgen True Red, alltså en röd kulör. Bilen är försedd med svarta stripes, svart tak och svart bakvinge. Hjulhuskanterna har samtidigt fått en svart list. Allt detta ska enligt Mazda få bilen att se mer aggressiv och ”racig” ut, vilket vi kan hålla med om.

Inuti bilen finner man stolarna klädda med svart och rött läder. Det röda inslaget tillsammans med det svarta fortsätter i dörrsidor, instrumentering, ratt och växelspaksknopp.

Som sagt, det är bara australiensarna där nere som får ta del av den här läckra Mazda 3-versionen. Surt säger vi.