Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

F1 + P1 = McLaren i symbios

När McLaren F1 och P1 poserar tillsammans på Silverstone blir det nästan för mycket av det goda. Två olika generationer, men så vackra tillsammans. Och som om bilderna inte vore nog i sig, så finns det en kul liten historia till just dessa två bilar.

Det är få supersportbilar som kan mäta sig med den ikonstatus som McLaren F1 har. Speciellt inte med raceversionen GTR, som vann Le Mans 24-timmars 1995.

En av de fem McLaren F1 GTR som körde Le Mans 24 timmars 1995 har byggts om för att kunna köras på vanlig väg. Bilen i fråga kördes under Le Mans av Fabien Giroix, Jean-Denis Deletraz och Olivier Grouillard, och köptes efter tävlingarna av en privatperson. Den nya ägaren ska direkt ha låtit bilen gå tillbaka till McLaren för ombyggnation.

Mekaniskt ska ingenting ha förändrats, utan det som byggdes om var enbart det som krävdes för att få bilen godkänd för gatan. Och nej, det är inte en McLaren F1 LM – specialversionen som byggdes i fem exemplar för att fira Le Mans-vinsten. Detta är en äkta, men förtäckt, F1 GTR – även om den förvillar med att vara målad i samma papaya-orangea färg som F1 LM.

Den nuvarande ägaren, som köpte bilen år 2000, ville komplettera sin samling av McLaren med en P1 när den visades 2012. Men han var inte tillräckligt snabb på bollen utan blev till en början utan, då alla 375 exemplaren såldes i ett nafs.

Men, stolt ägare till en ovanlig F1 GTR som han var, blev han erbjuden att köpa en ”experimental prototype” istället. Hans McLaren P1 XP, som den heter, målades i exakt samma färg som hans tidigare F1.

För dig som vill ha något nördigt att berätta för polarna nästa gång ni ses, så rekommenderar vi det onödiga vetandet om att det faktiskt rullar 390 McLaren P1 runt om i världen – och alltså inte 375 – som den officiella siffran säger. Det ska nämligen ha sålts ytterligare 15 stycken, av modellen P1 XP, utöver de ordinarie bilarna.