Fara för livet med däcksprej!
För ett knappt år sedan skrev vi om det när det var på tapeten sist – hur farliga många däcksprejer på marknaden faktiskt är och som utgör en explosionsrisk och därmed också livsfara. Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap testat däcksprej i däck som utsatts för brand och resultatet är skrämmande.
Däcksprej för att snabbt och enkelt laga punkterade bildäck blir allt vanligare, inte minst sedan allt fler nya bilar levereras med en burk punkteringssprej i stället för ett reservhjul. Utvecklingen får ses som oroande med tanke på att de flesta däcksprejsburkarna använder propan och butan som drivgas vilket är explosivt. Det finns sprejer som inte har denna typ av drivgas och som därmed är mycket säkrare, men tyvärr är denna typ långt ifrån dominerande på marknaden.
– I första hand vill vi ha frivilliga åtgärder från importörerna och inte behöva visa musklerna, men vi har möjlighet att vidta kraftfulla åtgärder enligt produktsäkerhetslagen med förbud eller föreläggande, säger Marianne Runhage, handläggare till tillsynsenheten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till Sydsvenskan.
MSB har nyligen genomfört ett test av däcksprejer med anledning av de två dödsfall som inträffat till följd av svetsarbete på fälg med däck som innehöll däcksprej. Detta ena dödsfallet, en 35-årig privatperson, ägde rum i Karlstad 2007 efter att mannen med elsvets skulle laga en begagnad fälg medan det andra ägde rum på en däckverkstad i Jordbro söder som Stockholm 2008.
– Syftet med testet var att undersöka om däck fyllda med punkteringssprej medför ett avsevärt annorlunda brandförlopp och om detta innebär en ökad risk för räddningspersonal, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.
MSB utsatte fyra däck för brand, ett av däcken innehöll bara luft medan de tre andra innehöll en blandning av däcksprej och luft i varierande mängd.
Två av däcken innehållandes däcksprej exploderade med kraftiga knallar varav vid det ena uppstod en stor eldsflamma. Det tredje däcket innehållandes däcksprej exploderade inte men däremot började det brinna med en meterhög sticklåga från ventilen under några sekunder.
– Man får en klart värre explosion med punkteringssprej och att det skulle uppstå en kraftig ”svetslåga” var en risk vi inte räknat med. Så även om det inte exploderar finns andra riskmoment. Resultatet väcker vissa frågor och vi kommer nu att avvakta MSB:s slutsatser, säger Anders Karpesjö, vd för Däckspecialisternas riksförbund, som var närvarande vid testet och som manar däckmontörer och verkstäder till stor försiktighet.
En annan som var närvarande vid testet var Nokian Tyres utvecklingschef Allan Ostrovskis som ser en ännu större fara med andra typer av däck med högre lufttryck än de fyra som testates – två vanliga däck till lätta lastbilar samt två vanliga däck till personbilar.
– Vi tillverkar däck, men här tillförs det en annan produkt, en sprej och det är tillverkaren av den som måste garantera att produkten är säker. Att man byter ut innehållet i ett tryckkärl, som ett däck utgör, mot en explosiv gas skulle aldrig tillåtas i någon annan bransch, säger han.
Nu är det flera organisationer som vill ha bort dessa livsfarliga sprejer från butikshyllorna.
Svensk Bensinhandels rekommendationer till bensinstationer runt om i landet att inte sälja däcksprejer hörsammas tyvärr inte. Vid en undersökning i området kring Malmö och Lund visade det sig att endast var tionde bensinstation slutat sälja däcksprej.
Punkteringssprej i däck riskerar alltså liv vid exempelvis verkstäder, ute på olycksplatser för räddningspersonal och personer i och kring däckförvaringsplatser.
– Vi tror inte att brandmän går in om det brinner i ett däcklager, säger Björn Albinsson, brandingenjör på Räddningsverket.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se