Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Faraday Future – en ny spelare i elbilsvärlden

Det nystartade företaget Faraday Future vars inriktning ska vara elbilar meddelar att de ska investera en miljard dollar i en ny bilfabrik.

Faraday Future är en ny uppstickare i elbilsvärlden, det nystartade företaget är än så länge ganska hemlighetsfulla då de inte vill avslöja vem/vilka som står bakom satsningen. Det har tidigare spekulerats i att det ska vara Apple som står bakom, men nu har nya uppgifter om företaget kommit fram.

Faraday Future, även kallade FF, är baserade i Kalifornien och enligt uppgift ska FF vara knutet till det kinesiska mediebolaget LeTV, som drivs av mångmiljardären Jia Yueting. För närvarande rankas han som Kinas 17:e rikaste person. FF ska ha anställt många före detta Tesla-anställda, något som bidragit till ryktena att Apple skulle ligga bakom då Elon Musk tidigare i år beskyllde Apple för att värva Tesla-anställda.

FF har målet att ha en elbil på marknaden så snart som 2017 och enligt dem själva ska den ha 15 procent längre räckvidd än Tesla Model S. Designen ska Richard Kim stå för, mannen bakom bland annat första generationen BMW X1, samt i3 och i8.

Företaget har i nuläget 400 medarbetare och anställer cirka tio nya personer varje vecka, och de huserar i Nissans tidigare försäljningskontor i Gardena, Kalifornien. Först och främst satsar de en miljard dollar, drygt 8,7 miljarder kronor, på att bygga en ny fabrik i USA. De har dock inte avslöjat vart ännu, men det ryktas om att det kan bli någonstans i Kalifornien, Georgia, Lousiana eller Nevada.

– Vi är mycket förväntansfulla över att göra en så stor investering i en tillverkningsanläggning i USA, och detta är endast fas ett. Att välja rätt plats för vår framtida tillverkningsanläggning är avgörande för våra övergripande mål. Att tillverka våra framtida och helt uppkopplade elbilar kräver inte bara den senaste tekniken, men även den rätta partnern, säger Nick Sampson, vd på Faraday.

Nick Sampson har tidigare arbetat som utvecklingschef hos Tesla Motors.