Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MANUFACTURER

Faraday Future FFZERO1 presenterad – Teslas utmanare?

På den pågående CES-mässan i Las Vegas har nystartade Faraday Future dragit skynket av elbilen FFZERO1 – en racerbil med plats för en. Den har över tusen hästkrafter och prestanda därefter.

Faraday Future är en ny, kommande spelare på elbilsmarknaden. Det Kalifornien-baserade företaget med kinesiska pengar i pungen är ännu i sin linda (ett och ett halvt år gammalt) med i dagsläget 750 anställda. Dock växer de fort, för bara ett par månader sedan hade de 400 anställda, många av dem tidigare Tesla-anställda. Vd:n Nick Sampson var exempelvis utvecklingschef hos Tesla Motors innan han värvades till Faraday Future, eller FF som de kort och gott kallar sig.

I slutet av förra året berättade FF att de inom kort ska presentera framtidens bilkörning. Nu är stunden kommen, för på CES-teknikmässan i Las Vegas har man riktat strålkastarljuset på konceptracerbilen FFZERO1.

På förhand var det många som trodde att FF skulle visa upp en utmanare till någon av Teslas både elbilar Model S eller Model X. Bara genom att titta på bilderna här inser vi genast att denna bil inte är en Tesla-utmanare, trots att det rör sig om en elbil.

FFZERO1 ser mer ut som en Le Mans-bil som har parats ihop med Batmobil, med några gener plockade från svindyra supersportbilen Lamborghini Veneno.

Men den ser inte bara ut som en racerbil, FF benämner den också som en racerbil, och vi förstår varför. Precis som en riktig racerbil är FFZERO1 ensitsig, med föraren placerad mitt i cockpiten i en rejäl skalstol. Framför sig har föraren en ratt av flygplanstyp vars nav är en digital skärm. All övrig instrumentering är även den digital. Head up-displayer tydliggör informationen framför den som håller i ratten och uppkopplingsmöjligheterna sägs vara totala. Via mobiltelefonen ska man kunna utföra liveanalyser av bilen samt styra den på alla möjliga och omöjliga sätt.

Karossen och chassit är utförda i kolfiber och andra lättviktsmaterial. Formgivningen är inte enbart för att göra bilen så ”hal” som möjligt, utan också för att optimera kylningen av batterierna som är placerade platt under sittbrunnen mellan hjulaxlarna. FF kallar batteriplaceringen och designen för helt ny.

Vilken kapacitet batterierna har vet vi inte, inte heller exakt hur de fyra elmotorerna är konstruerade. Men tillsammans ska elmotorerna leverera över 1 000 hästkrafter till alla fyra hjulen som vid fullgasacceleration skjuter iväg FFZERO1 från stillastående till 97 km/h (0-60 mph) på under tre sekunder. Toppfarten sägs ligga på mer än 322 km/h.

Det är med andra ord en riktig supersportbil vi har att göra med här, om än i konceptform.

FFZERO1 kommer kanske aldrig att bli något annat än just en konceptbil, för just nu har FF ingen fabrik. De ska bygga en i Nevada i USA och säger sig ha närmare nio miljarder kronor att investera i bygget för att få igång produktionen.

Inom två år säger de sig kunna presentera en riktig bil redo för vägarna, och då kan det bli något helt annat som eventuellt kan utmana Teslas modeller (som då förmodligen också innehåller Model 3

). Hur mycket av FFZERO1 som kvarstår då återstår att se, men grunden blir densamma med tanke på att till FFZERO1 har FF utvecklat en helt egen, flexibel plattform vid namn VPA (Variable Platform Architecture) som ska kunna bilda bas till framtida modeller, både fyr- och tvåhjulsdrivna. Sistnämnda i både bak- och framhjulsdrivet utförande.Det ska bli spännande att följa Faraday Future och företagets närmaste tid. Vi håller tummarna för att det vi ser här i dag inte bara är ett spel för galleriet.

https://youtu.be/-h3Xd6PXwc0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!